Így hat a bőrre a kézfertőtlenítő hosszú távú használata: a bőrgyógyász szerint az ekcémát fontos megelőzni

A bőrgyógyász elárulta, hogyan előzheted meg a kézfertőtlenítő használatának kellemetlen, fájdalmas mellékhatásait.

kezfertotlenito 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendszeres, alapos kézmosás és a kézfertőtlenítő használata a koronavírus miatt most kiemelkedően fontos. Ezek ugyanis hozzájárulnak a fertőzés terjedésének megelőzéséhez, azonban a fertőtlenítőtermékek hosszú távú, sokszori alkalmazása a bőrre is hatással van.

Dr. Diczig Brigitte, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr-, és nemigyógyász szakorvosa elárulta, milyen következményei lehetnek a kézfertőtlenítők használatának, és ahhoz is adott tippeket, hogyan előzhetőek meg a kellemetlenségek. Egyáltalán nem arról van szó, hogy kevesebbszer kellene őket bevetni, hanem arról, hogy néhány apróságra oda kell figyelni a kézfejed bőrének megóvása érdekében.

A kézfertőtlenítő negatív hatása a bőrre

- A vírusfertőzések - mint például a koronavírus vagy az influenza - terjedésének megelőzésében döntő fontosságú a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés. A rendszeres szappanos lemosás és alkoholos kézfertőtlenítő-használat azonban a bőr kiszáradásához, fájdalmas berepedezéséhez, illetve gyulladásához vezethet. Szerencsére számos egyszerű módszerrel megelőzhető a nagyobb igénybevételnek kitett bőr irritációja - mondta a szakértő.

- A szappantartalmú mosakodószerek kiváló tisztítóhatással bírnak, azonban kémiai tulajdonságaiknál fogva megváltoztatják a bőr pH-értékét, csökkentik lipidtartalmát, ezáltal szemmel láthatóan kiszárítják azt, és nem ritkán gyulladást, ekcémát váltanak ki. A gyakori kézmosás révén a szarurétegének szerkezete is fellazul, a barrierfunkció tovább romlik, gyakoribbá válhatnak különféle bőrfertőzések is. A hatékony antibakteriális, antivirális hatású kézfertőtlenítő szerek legalább 60% alkoholt tartalmaznak, ez a hatóanyag pedig szintén szárító hatással bír, illetve ekcémás tünetek fellángolásához vezethet. 

Akár már két-három használat után is észlelhetőek az első tünetek a kézfejeken és kézujjak közeiben megjelenő bőrszárazság, bőrpír és finom hámlás képében. Gyakran feszítő, égő érzéssel társulnak a léziók, és ritkábban viszketés is jelentkezhet. Tartós, irritáló behatás mellett a tenyereken, kézfejeken, kézujjakon a bőr megvastagszik, érdessé válik, felszínén vérzékeny berepedések keletkeznek. A száraz, gyulladt bőr ráadásul nem rendelkezik megfelelő védekezőképességgel, számos kórokozó - például a bőrgomba és a vírusos szemölcs - megtelepedését is megkönnyíti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan előzheted meg, csillapíthatod a tüneteket?

Dr. Diczig Brigitte szerint fontos kihangsúlyozni, hogy a szappanok, kézfertőtlenítő szerek által okozott bőrgyulladás döntő többségben nem allergiás eredetű, hanem a készítmények kémiai tulajdonságai révén okozott szárító és irritáló hatás eredménye. A bőrgyógyász adott néhány hasznos tippet, melyekkel megelőzheted a tünetek kialakulását, vagy csillapíthatod azokat, ha már megjelentek.

  • Langyos vízzel moss kezet legalább 20 másodpercig, a forró vizes áztatás ugyanis fokozza a bőrszárazságot.
  • Kézmosást követően kezed töröld szárazra, majd körülbelül borsónyi mennyiségű hidratálókrémet vagy -kenőcsöt dörzsölj be a bőrbe. Ne hagyd ki a kézujjak közötti területeket, kézujjbegyeket sem!
  • Lehetőleg illat- és festékanyagmentes készítményt használj a további irritáció elkerülése céljából.
  • Kézkenőcsöt lehetőleg minden kézmosás és kézfertőtlenítést követően alkalmazz, főleg, ha ekcémára hajlamos a bőröd, vagy atópiás ekcémától szenvedsz.
  • Kifejezett bőrszárazság esetén lefekvés előtt zsírosabb, például vazelintartalmú készítményt használj, és vastag rétegben kend rá az érintett bőrfelületre, majd hagyd reggelig beszívódni.

Gyógyszertári készítmények száraz bőrre

- A gyógyszertárban vény nélkül is kapható, illatanyagmentes, nem irritáló kenőcsök is remek választások lehetnek. Ezek közé tartozik a cremor aquosus sine aeth. citri et sol.cons., ami nem tartalmaz lanolint, és amit érzékeny bőrűek is bátran használhatnak. Ilyen még az unguentum stearini, ami kiváló ápolókenőcs, illetve az unguentum hydrosum, ami az előzőeknél zsírosabb készítmény, tartalmaz lanolint, és éjjeli használatra ajánlott.

Szintén gyógyszertárakban elérhetőek az úgynevezett dermokozmetikumok is. Közülük széles választékkal találhatunk kifejezetten ekcémás, érzékeny bőrre kifejlesztett kéz- és testápolókat, melyek használata kiszerelésüknél, kellemes textúrájuknál fogva rendkívül praktikus.

Amennyiben a bőrtünetek idővel mégsem mutatnak javulást, bőrgyógyász szakorvos felkeresése feltétlenül javasolt - mondta dr. Diczig Brigitte.

Képeken a koronavírus meglepő hatása

Az alábbi képeken megnézheted, miként hatott a környezetre, a levegő minőségére és az állatvilágra a hétköznapi élet megszokott ritmusának változása. Nem véletlenül mondják, hogy minden rosszban van valami jó: a jelenlegi vészhelyzetnek ez a pozitív hozadéka.

Ezt is szeretjük