Így változik az élet május 4-től: újabb részleteket közöltek a rendelkezésekről
Hangsúlyozták: továbbra is szükség van a lakosság fegyelmezettségére.

korlatozasok-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor szerda este jelentette be a Facebook-oldalán, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép. Az idősek és a legfertőzöttebb területen élők feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. Budapesten és környékén a kijárási korlátozások érvényben maradnak.

Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek. Példaként említette, hogy az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak. Az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak. A szabadtéri strandok látogathatóak lesznek. A másfél méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedési járatokon kötelező lesz. A 65 év felettiekre vonatkozó intézkedések viszont továbbra is érvényben maradnak.

Május 4-től érvényesek az új szabályok

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón újabb részleteket ismertetett. A boltokban és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés és a másfél méteres távolság betartása. Az oktatás májusban is digitálisan folytatódik. Engedélyezik a szabadtéri múzeumok kinyitását, illetve a profi sportolók edzését. A közegészségügyet érintő korlátozásokat négy lépésben fogják feloldani, a magánegészségügyben viszont már hétfőtől visszaállhat a korábbi rend. Korlátozások nélkül működhetnek a szolgáltatások is, viszont az 500 főnél nagyobb rendezvényeket augusztus 15-ig nem lehet megtartani. Továbbra is országszerte ingyenes lesz a parkolás.

Hétfőn nulla órától lesznek hatályosak ezek változások - mondta Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, hozzátéve: az ellenőrzések továbbra is folytatódnak. A mostani hosszú hétvégén pedig a településvezetőknek még lehetőségük lesz arra, hogy akár szigorúbb intézkedéseket is bevezessenek.

Az államtitkár szerint május 4. fordulópont lehet, nemcsak azért, mert új szakaszába lép a védekezés, hanem azért is, mert az élet újraindítása mindannyiunk által vágyott, a magyar gazdaság szempontjából is fontos lépés. A konkrét szabályokat folyamatosan közlik majd. Kiemelte: Budapest egésze és az agglomeráció egyes részei számítanak a járvány gócpontjának.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezért is indokolt, hogy a védekezés második szakaszában elválasszák egymástól a leginkább fertőzött területre és a vidéki Magyarországra vonatkozó szabályokat. Szólt arról is, hogy az élet újraindításával növekedhet a fertőzöttek száma, de a magyar egészségügyi ellátórendszer mostanra felkészült arra, hogy akár betegek tömegeit is ellássa.

Kovács Zoltán csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy továbbra is szükség van arra, hogy a lakosság fegyelmezetten betartsa az intézkedéseket, mert ez a garanciája annak, hogy a vírus terjedése lassuljon. Hangsúlyozta: ha a betegek számában vagy a fertőzés terjedésében bármilyen változás állna be, felülírhatják a szabályokat. Nemcsak kéthetente, hanem naponta, óráról órára figyelemmel kísérik a számok és a helyzet változását - mondta.

Az államtitkár szerint a klinikai központokkal összefogva egy reprezentatív mérést végeznek az ország átfertőzöttségéről. Ez területi lebontásban is megmutatja majd, hol tart jelenleg a vírus terjedése. A tesztelés azonban továbbra sem állítja meg a vírus terjedését - hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán.

Még nem lélegezhetünk fel

Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány még nem zajlott le, egyelőre nem lehet fellélegezni. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a védekezés második szakaszába lépett Magyarország. Az egészségügy felkészült a fertőzöttek ellátására, akik száma növekedhet - tette hozzá, megjegyezve: továbbra is főleg az időseket féltik.

Az új intézkedések szabadabb mozgást tesznek lehetővé, ennek hatását fokozottan figyelik majd - jelentette ki. Közölte, hogy a fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 63%-a fővárosi vagy Pest megyei.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Terjeszthetik a koronavírust a szúnyogok?

A vérszívó rovarok évente több százmillió súlyos megbetegedést és nagyjából félmillió halálesetet okoznak úgy, hogy a vírust egy fertőzött gazdaállatról vagy emberről egy másiknak adják, ilyen többek között a Dengue-láz, a sárgaláz, a Zika-vírus vagy a malária.

Ezt is szeretjük