Így változik az élet május 4-től: újabb részleteket közöltek a rendelkezésekről

Hangsúlyozták: továbbra is szükség van a lakosság fegyelmezettségére.

korlatozasok-2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor szerda este jelentette be a Facebook-oldalán, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép. Az idősek és a legfertőzöttebb területen élők feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. Budapesten és környékén a kijárási korlátozások érvényben maradnak.

Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek. Példaként említette, hogy az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak. Az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak. A szabadtéri strandok látogathatóak lesznek. A másfél méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedési járatokon kötelező lesz. A 65 év felettiekre vonatkozó intézkedések viszont továbbra is érvényben maradnak.

Május 4-től érvényesek az új szabályok

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón újabb részleteket ismertetett. A boltokban és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés és a másfél méteres távolság betartása. Az oktatás májusban is digitálisan folytatódik. Engedélyezik a szabadtéri múzeumok kinyitását, illetve a profi sportolók edzését. A közegészségügyet érintő korlátozásokat négy lépésben fogják feloldani, a magánegészségügyben viszont már hétfőtől visszaállhat a korábbi rend. Korlátozások nélkül működhetnek a szolgáltatások is, viszont az 500 főnél nagyobb rendezvényeket augusztus 15-ig nem lehet megtartani. Továbbra is országszerte ingyenes lesz a parkolás.

Hétfőn nulla órától lesznek hatályosak ezek változások - mondta Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, hozzátéve: az ellenőrzések továbbra is folytatódnak. A mostani hosszú hétvégén pedig a településvezetőknek még lehetőségük lesz arra, hogy akár szigorúbb intézkedéseket is bevezessenek.

Az államtitkár szerint május 4. fordulópont lehet, nemcsak azért, mert új szakaszába lép a védekezés, hanem azért is, mert az élet újraindítása mindannyiunk által vágyott, a magyar gazdaság szempontjából is fontos lépés. A konkrét szabályokat folyamatosan közlik majd. Kiemelte: Budapest egésze és az agglomeráció egyes részei számítanak a járvány gócpontjának.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezért is indokolt, hogy a védekezés második szakaszában elválasszák egymástól a leginkább fertőzött területre és a vidéki Magyarországra vonatkozó szabályokat. Szólt arról is, hogy az élet újraindításával növekedhet a fertőzöttek száma, de a magyar egészségügyi ellátórendszer mostanra felkészült arra, hogy akár betegek tömegeit is ellássa.

Kovács Zoltán csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy továbbra is szükség van arra, hogy a lakosság fegyelmezetten betartsa az intézkedéseket, mert ez a garanciája annak, hogy a vírus terjedése lassuljon. Hangsúlyozta: ha a betegek számában vagy a fertőzés terjedésében bármilyen változás állna be, felülírhatják a szabályokat. Nemcsak kéthetente, hanem naponta, óráról órára figyelemmel kísérik a számok és a helyzet változását - mondta.

Az államtitkár szerint a klinikai központokkal összefogva egy reprezentatív mérést végeznek az ország átfertőzöttségéről. Ez területi lebontásban is megmutatja majd, hol tart jelenleg a vírus terjedése. A tesztelés azonban továbbra sem állítja meg a vírus terjedését - hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán.

Még nem lélegezhetünk fel

Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány még nem zajlott le, egyelőre nem lehet fellélegezni. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a védekezés második szakaszába lépett Magyarország. Az egészségügy felkészült a fertőzöttek ellátására, akik száma növekedhet - tette hozzá, megjegyezve: továbbra is főleg az időseket féltik.

Az új intézkedések szabadabb mozgást tesznek lehetővé, ennek hatását fokozottan figyelik majd - jelentette ki. Közölte, hogy a fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 63%-a fővárosi vagy Pest megyei.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Terjeszthetik a koronavírust a szúnyogok?

A vérszívó rovarok évente több százmillió súlyos megbetegedést és nagyjából félmillió halálesetet okoznak úgy, hogy a vírust egy fertőzött gazdaállatról vagy emberről egy másiknak adják, ilyen többek között a Dengue-láz, a sárgaláz, a Zika-vírus vagy a malária.

Ezt is szeretjük