Azon is múlhat a koronavírus-teszt eredménye, hogy honnan vesznek mintát
Újabb részlet derült ki a koronavírussal kapcsolatban.

koronavirus 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutatók már a megjelenése óta vizsgálják, milyen hatása van a COVID-19-nek a szervezetre. A világjárvánnyá duzzadt betegség már sok áldozatot követelt, de egyelőre még sok a bizonytalanság, és a megfelelő vakcina is csak kísérleti stádiumokban van.

Hogy még több információ álljon a tudósok rendelkezésére, próbálnak minél több olyan embert vizsgálatok alá vetni, akik már kigyógyultak a betegségből, és most egy ilyen mintavétel során új dologra is rájöttek a vírussal kapcsolatban.

Nem mindegy, honnan vesznek mintát

Akinél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, a szakemberek ilyen módszerrel tesztelik: egy hosszú pálcát dugnak le a torkon, hogy a torokváladékból tudjanak mintát venni, majd egy másik pálcával az orrból is kinyerik a vizsgálathoz szükséges anyagot. Ezeket jó alaposan becsomagolják, hogy semmilyen módon ne érintkezzenek másokkal. A kutatók időközben arra is rájöttek, hogy egy mintavétel nem feltétlenül tudja kimutatni a fertőzést: vannak olyan esetek, ahol csak három vizsgálatot követően lett pozitív a teszt.

koronavirus 2
Fotó: Denisfilm / Getty Images Hungary

Gyógyultnak pedig akkor nyilváníthatnak valakit, ha a betegséget követően több tesztje is negatív értéket mutat – legalábbis eddig ezt hitték. A Live Science írt arról, hogy a fertőzöttek szeméből még akkor is kimutatható a vírus, ha az orrból vagy torokból vett minták negatívak lettek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vizsgálathoz egy 65 éves nő mintáit használták, aki az első ismert koronavírus-fertőzött volt Olaszországban. A hölgy január 23-án érkezett Vuhanból, és öt nappal később mutatkoztak nála a betegség tünetei. Tőle nemcsak az orrból és a torokból vettek folyamatosan mintákat, hanem a szemből is, így jól meg tudták vizsgálni az eredményeket, ami különös dologra hívta fel a figyelmet.

A fertőzés ugyanis 21 napig volt kimutatható a nő szemében, majd lappangott, és a 27. naptól újra érzékelhetővé vált. Ebben a periódusban az orrban és a torokban már nem találtak vírusra utaló jeleket. Azt is megállapították a mintavételek során, hogy a szemben lévő kórokozók ugyanúgy élet- és fertőzőképesek, még az után is, hogy a vírusteszteknek negatív eredménye lett.

Már nem csak betegeknek ajánlják: miért kötelező mindenkinek a védőmaszk?

Fontos, hogy ne csak a betegek számára legyen ezekben a nehéz időkben ajánlott a maszk viselése, hiszen bárki lehet tünetmentes vírushordozó.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük