Fontos dolgot árult el a kutatóknak, hogy milyen messzire látni el ezekben a városokban
Műszerek nélkül mutatták ki, mennyire nőtt a légszennyezettség Afrika nagyvárosaiban.

addisz-abeba
beauty and style
Top olvasott cikkek

A látótávolság csökkenéséből következtettek brit kutatók arra, hogy mennyire romlott egyes afrikai fővárosok levegője az elmúlt csaknem fél évszázad alatt, mivel Afrikában még nincs jól kiépített légszennyezettség-mérő hálózat.

A gépjármű-közlekedésből és az áramtermelésből származó szállópor-szennyezettség miatt Kenya fővárosában, Nairobiban 60%-kal, az ugandai Kampalában 56, az etiópiai Addisz-Abebában pedig 34%-kal csökkent a látótávolság az 1970-es évek óta.

Ez Nairobi esetében a szálló por mennyiségének 182%-os, az etióp fővárosban 162%-os, az ugandai fővárosban pedig 62%-os növekedését jelzi 45 év alatt - állapították a Birminghami Egyetem kutatói, akik az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban tették közzé kutatási eredményeiket.

A kutatók összefüggést mutattak ki e kelet-afrikai nagyvárosok légszennyezettsége és gazdasági fejlődése, népességnövekedése között. Megállapították, hogy a látótávolság a száraz évszakokban a legalacsonyabb, és az esős évszakokban a legmagasabb. Mindhárom városban messzebbre lehet látni vasárnaponként, amikor kisebb az autóforgalom és az ipari termelés.

Fotók: Getty Images

A legtisztább levegőjű magyar erdők

Hazánk egybefüggő, élénkzöld erdőségei szemet gyönyörködtetőek, az ösvényeiken tett kirándulások átmozgatják a testet, és a lelket is megnyugtatják. De nem csupán ezért érdemes felkeresni őket.

Ezt is szeretjük