Elkezdődött a folyamat, amitől a tudósok féltek: aggasztóan változnak az erdők

Gyengül a trópusi erdők szén-dioxid-elnyelő képessége.

tropusi-erdok
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyorsan gyengül a trópusi erdők szén-dioxid-elnyelő képessége - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport mintegy 300 ezer fa harminc éven át történő figyelemmel kísérése nyomán. A szakértők eredményeiket a Nature tudományos lapban mutatták be.

A Leedsi Egyetem kutatói által vezetett globális tudományos együttműködés eredményeképpen arra jutottak, hogy már elkezdődött az a tudósok által félt folyamat, amikor a világ háborítatlan trópusi erdői szén-dioxid-elnyelőből szén-dioxid-kibocsátóvá válnak - írja az EurekAlert.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az erdők és a szén-dioxid

Az érintetlen trópusi erdőkről ismert, hogy kritikus szerepet játszanak a klímaváltozás lassításában, kivonják ugyanis a légkörből a szén-dioxidot, és a fákban tárolják - ez az úgynevezett szén-dioxid-megkötés. A klímamodellek jóslatai szerint ez a folyamat évtizedeken át tarthat.

Az új jelentés szerint azonban a Föld érintetlen trópusi erdei által felvehető szén-dioxid-mennyiség az 1990-es években érte el a csúcsot. Az elemzést Afrika és az Amazonas 565 háborítatlan trópusi erdejében élő fák növekedésének és halálának három évtizeden át történő figyelemmel követése alapján végezték el.

A 2010-es évekre egy trópusi erdő szén-dioxid-elnyelő képessége átlagosan egyharmadával csökkent, ami nagyrészt az elpusztult fák okozta karbonveszteségből fakadt. A nagyjából száz intézmény által végzett kutatás az első, mely jelentős méretű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy megkezdődött az erdők szén-dioxid-forrássá válásának folyamata.

Változnak az erdők

A kutatást vezető Wannes Hubau, a Leedsi Egyetem egykori kutatója, jelenleg a belgiumi Közép-Afrika Múzeum munkatársa elmondta: - Afrikai és az Amazonasból származó adatok kombinálásával elkezdtük megérteni, miért változnak ezek az erdők. Az ezt elindító tényezők a szén-dioxid-szint, a hőmérséklet, a szárazság és az erdők dinamikája.

- Az extra szén-dioxid gyorsítja a fák növekedését, de ezt a hatást minden évben egyre jobban felülírják a mind magasabb hőmérsékletek és gyakoribb szárazságok negatív hatásai, melyek lassítják a növekedést, és megölhetik a fákat - mondta el a szakértő.

- Ezeknek a tényezőknek a modellezése kimutatta, hogy a hosszú távú jövőben csökken Afrika szén-dioxid-elnyelő képessége. Az Amazonasé továbbra is gyorsan gyengül, utóbbi jóslatunk szerint a 2030-as évek közepére válik szén-dioxid-forrássá - emelték ki.

Az 1990-es években az érintetlen trópusi erdők nagyjából 46 milliárd tonnányi szén-dioxidot távolítottak el a légkörből, ez a mennyiség a 2010-es években a becslések szerint 25 milliárd tonnányira csökkent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A 2010-es és 1990-es évek közötti különbség, a 21 milliárd tonna szén-dioxid megfelel az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Kanada összes fosszilis üzemanyag-kibocsátásának. Összességében az érintetlen trópusi erdők az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-emisszió 17%-át vonták ki a légkörből az 1990-es években. Ez az arány a 2010-es években 6%-ra csökkent.

Fotók: Getty Images

Valóságos csoda vette kezdetét Ausztrália leégett területein

A tűzvész után látszólag csak megégett fák, korom és hamu maradt, azonban a természet csodálatos módon elkezdett újjászületni a pusztulást követően.

Valóságos csoda vette kezdetét Ausztrália leégett területein - Fotók

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük