Egy vulkánnál is nagyobb pusztítást végez az ember: ijesztő a kutatás eredménye

Az ember százszor több szén-dioxidot bocsát ki évente, mint a vulkánok.

vulkan
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi tevékenység évente százszor több szén-dioxidot bocsát ki, mint a Földön lévő vulkánok az amerikai tudományos akadémia kutatói által készített nagyszabású tanulmány szerint.

Az akadémia Deep Carbon Observatory - DCO - című tíz éve folyó kutatóprogramjának mintegy 500 tudósa az Elements című tudományos folyóiratban tette közzé naprakész számításait, becsléseit a Föld hatalmas belső széntárolóiról, arról, hogy mennyi szenet nyel el, és bocsát ki természetes folyamatokban a Föld, és mennyit bocsát ki az ember.

Károsabbak vagyunk, mint a vulkánok

A kutatók szerint a teljes földi szénnek csupán 0,2%-a - 43 500 gigatonna - található az óceánok, a szárazföld felszíne fölött, a légkörben, a többi - több mint 1,845 milliárd gigatonna - a Föld kérgében, köpenyében és a földmagban. A vulkánok és más magmatikusan aktív térségek által a légkörbe és az óceánokba kibocsátott szén-dioxidot évente 280-360 millió tonnára becsülik.

Az ember éves szénkibocsátása a fosszilis üzemanyagok és az erdők égetése által 40-100-szor nagyobb, mint a vulkanikus kibocsátás. A kutatók kőzetminták szénizotópjainak méréséi alapján kimutatták a légköri szén-dioxid hosszú távú, kiegyensúlyozott stabilitását az elmúlt 500 millió évben, kivéve akkor, amikor legkevesebb öt alkalommal nagy rendellenességek, köztük hatalmas, katasztrofális magmakibocsátások történtek.

Ezen események óriási mennyiségű szenet bocsátottak ki, melegítették a légkört, elsavasították az óceánokat, és tömeges kihalásokhoz - mint a dinoszauruszoké - vezettek. A kutatók becslése szerint a 66 millió évvel ezelőtti meteorbecsapódás a mexikói Yucatan-félszigeten, amely a dinoszauruszok háromnegyedét elpusztította, 425-1400 gigatonna szén-dioxidot bocsátott ki, gyorsan felmelegítve a bolygót.

Fontos, hogy megértsük a szénkörforgást

Csupán 2018-ban az emberi tevékenység 37 gigatonna szén-dioxidot bocsátott ki. - A szén, amely minden élet alapja, és létfontosságú energiaforrás az emberiségnek, mindenhol jelen van a Földön a köpenytől a légkörig. Egy fenntartható jövő biztosítása érdekében létfontosságú, hogy megértsük a Föld teljes szénkörforgását - idézte Marie Edmondst, a Cambridge-i Egyetem kutatóját a DCO közleménye.

A cikk az ajánló után folytatódik

A DCP tudósai hangsúlyozták, hogy a Föld alsó köpenyében és a magban lévő teljes szén nagyságát még csak becsülni tudják, és az általuk számított adatok egyre pontosabbak lesznek, ahogyan a kutatások folytatódnak. Becsléseik szerint a teljes szén a Földön 1,85 milliárd gigatonnára rúg, ebből 1,845 gigatonna van a földfelszín alatt.

1,5 milliárd gigatonna az alsó köpenyben, 315 millió a kontinensek és óceánok szilárd kérgében, 30 millió a Föld felső köpenyében. 43 500 gigatonna a Föld felszíne fölött, 37 ezer gigatonna az óceánok legmélyén. A DCO szakemberei szerint a 11 700 évvel ezelőtti utolsó jégkorszak óta aktív 1500 vulkán közül ma 400 bocsát ki szén-dioxidot. 670 ritkán tör ki.

Fotók: Getty Images

A legtisztább levegőjű magyar erdők

Hazánk egybefüggő, élénkzöld erdőségei szemet gyönyörködtetőek, az ösvényeiken tett kirándulások átmozgatják a testet, és a lelket is megnyugtatják. De nem csupán ezért érdemes felkeresni őket. Kristálytiszta levegőjüknek köszönhetően a kirándulóhelyek megnyugtatják a tüdőt, így légzőszervi betegséggel élőknek is nagyon ajánlottak.

Ezt is szeretjük