Fontos javulásról számoltak be az Európai Unióban: Magyarországot is érinti

Csökkent a szén-dioxid-kibocsátás tavaly az előző évben regisztráltakhoz képest.

szendioxid
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás 2,5%-kal csökkent tavaly az Európai Unióban az előző évben mért adatokhoz képest - közölte friss jelentésében az EU statisztikai hivatala. A jelentés szerint az uniós tagállamok többségében 2018-ban csökkent a szén-dioxid-kibocsátás mértéke. Magyarországon a 2017-es adatokhoz képest tavaly 0,8%-kal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

A legnagyobb visszaesést százalékos arányban Portugáliában (-9,0), Bulgáriában (-8,1), Írországban (-6,8), Németországban ( -5,4), Hollandiában (-4,6) és Horvátországban (-4,3) regisztrálták. A kibocsátás nyolc tagállamban, Lettországban (+ 8,5), Máltán (+ 6,7), Észtországban (+ 4,5), Luxemburgban (+ 3,7), Lengyelországban (+ 3,5), Szlovákiában (+ 2,4), Finnországban (+ 1,9) és Litvániában (+ 0,6) növekedett a leginkább.

Hozzátették, a szén-dioxid-kibocsátás, mely jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez, az összes üvegházhatású gáz kibocsátásának mintegy 80%-át teszi ki. A kibocsátást olyan tényezők befolyásolják, mint az éghajlati viszonyok, a gazdasági növekedés, a lakosságszám, a közlekedés és az ipari tevékenységek.

Megjegyezték továbbá, hogy az energiatermékek ki- és behozatala befolyásolja a szén-dioxid-kibocsátás mértékét abban a országban, ahol a fosszilis tüzelőanyagokat elégetik. A behozott szén esetében az azt elégető ország kibocsátásának növekedéséhez vezet, amíg villamosenergia esetén a kibocsátás abban országban jelenik meg, ahol a termelést végezték.

Fotók: Getty Images.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: nem

Fenntartható otthon olcsón

Javier Senosiain mexikói építész szerette volna bebizonyítani, hogy a természetben fellelhető anyagokból, az ősemberek barlangját idéző technikával is lehetséges olcsó, mégis esztétikus és környezetbarát lakást alkotni.

Ezt is szeretjük