Olcsó tűzifa lehet Magyarország egyik legidősebb erdejéből

Védett területen állt, mégis kivágták a Bükki Nemzeti Park 180 éves erdejét.

Erdőkitermelés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Védett területen álló, 180 éves erdőt vágtak ki a Bükki Nemzeti Parkban. A WWF Magyarország szerint a természetvédelmi oltalom alatt álló állami erdőterületeken zajló fakitermelés jelenlegi gyakorlata fenntarthatatlan, ezért átfogó szakmai megoldásra lenne szükség.

A Bükk-fennsík peremén lévő Tar-kő szomszédságában egy védett, nemzeti parki területen álló, 180 éves bükkösben végzett egyhektáros fakitermelést az Egererdő Zrt. állami erdőgazdaság. Magyarország egyik legidősebb, természetvédelmi szempontból különösen értékes, az európai Natura 2000 hálózat részeként is nyilvántartott erdejében olyan ritka madárfajok fordultak elő, mint a fehérhátú fakopáncs vagy a kék galamb, emellett 13 védett és fokozottan védett növényfaj példányainak adott otthont.

Értékes erdőből olcsó tűzifa

A kitermelt mintegy 600 köbméter faanyag - részben éppen a fák igen magas kora miatt - nagyrészt csak alacsony piaci értékű tűzifának vagy rostfának alkalmas. A WWF Magyarország 2016-ban publikált elemzése szerint a 180 évnél idősebb erdők területe országosan nem éri el az 1000 hektárt – ami az országos erdőterületnek kevesebb mint fél ezreléke.

- Sajnos tény, hogy Magyarország természeti és turisztikai szempontból legértékesebb erdeinek fennmaradása még a nemzeti parkokban, védett területen sem minden esetben biztosított. Az idős erdők felbecsülhetetlen értéket képviselnek, melyek újbóli kialakulásához több emberöltőnyi idő szükséges - mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Túl magasak a fakitermelési elvárások

Hazánk erdeinek mintegy 20%-a áll védettség alatt. Nem köztudomású, hogy ezek legnagyobb részét állami erdőgazdaságok kezelik, a nemzeti parki területeken is. Az erdőgazdaságok számára előírt, túlzott mértékű fakitermelési elvárások sajnos évről évre pótolhatatlan veszteségeket okoznak a természeti értékekben, aminek mindannyian kárát látjuk.

Egyes erdőtípusok - például alföldi tölgyesek - idős állományainak a puszta léte is veszélyben van. A magyar társadalomnak nemcsak a faanyagra van szüksége, hanem - megfelelő nagyságú területen - a sértetlenül megőrzött természet egy-egy darabjára is. A védett állami területek kezelését a tájkép, a klíma, valamint az emberek egészségének védelme érdekében is szükséges lenne új alapokra helyezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A WWF Magyarország javasolja, hogy az erdészeti és a természetvédelmi ágazat működéséért egyszerre felelős Agrárminisztérium prioritásként támogassa a védett területek kezelési terveinek kidolgozását, és hozza tető alá nemzeti parki övezeti rendszer 1996 óta függőben lévő kialakítását. Ez biztosíthatná - többek közt - a börzsönyi Csarna-völgy háborítatlanságát is.

Mi lehet a megoldás?

A 2017. év során módosított erdőtörvény természetvédelmi célú korlátozásait minél előbb szükséges lenne helyreállítani - a szervezet reméli, hogy ez ügyben az Alkotmánybíróság mielőbb döntést hoz. Javasolják továbbá, hogy az ország erdőterületének alig több mint 1/4%-át - 2016-ban 6875 hektárt - kitevő, 150 évesnél idősebb erdőkben azok különleges természetvédelmi értéke miatt fák kivágására csak természetvédelmi kezelés keretében legyen lehetőség. A témával kapcsolatos további kérdések és válaszok ide kattintva érhetők el.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Negyven éve mindennap ültet egy fát a kopár szigeten

Az emberiség legnagyobb szerencséjére mindig akadnak olyanok, akik nem várnak külső segítségre, hanem egyéni mentőakcióba kezdenek azért, hogy mentsék, ami menthető, hogy a következő generációknak is fennmaradjon a bolygó, amit úgy hívunk: Föld.

40 éve mindennap ültet egy fát a kopár szigeten: döbbenetes változást ért el

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük