Valami nagyon ijesztő történik a talajjal a tudósok szerint: ezért figyelmeztetnek

Egy friss jelentés szerint a talaj károsítása nagymértékben gyorsíthatja a klímaváltozást.

talaj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A talaj károsítása gyorsíthatja a klímaváltozást, ha folytatódik a kihasználása, megállíthatatlanná válik a folyamat a bonni Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület - IPBES - jelentése szerint. A termőtalajban háromszor több szén van, mint a légkörben, az erdők kivágása és a helytelen gazdálkodás hatására azonban felszabadul ez a szén is, ami táplálja a klímaváltozást - írja a BBC.

Problémát okoz többek közt a talaj erodálódása, a gépekkel történő tömörítése, beépítése vagy túlöntözéssel való károsítása. A talaj tönkretétele kétféle módon befolyásolja a klímát: veszélyezteti azon növények növekedését, melyek felveszik a szenet a légkörből, és felszabadítja azt a talajban lévő szenet, melyet korábban a földbe került növényi hulladékot hasznosító giliszták tároltak.

3,2 milliárd ember szenved tőle

A szakértők szerint a talaj védelmének legegyszerűbb módja a klímaváltozással szembeni küzdelem mellett az újraerdősítés. A figyelmeztetést az IPBES párizsi plenáris ülésének nyitónapján közölte. A jelentés hivatalosan a jövő héten jelenik meg. Sir Bob Watson, az IPBES elnöke elmondta: világszerte mintegy 3,2 milliárd ember szenved az erodálódott talaj miatt.

- Ez a Föld népességének csaknem fele. Nem kérdés, hogy az egész világon tönkretesszük a talajt. Elveszítjük a benne lévő természetes szenet, ez aláássa a mezőgazdasági termelékenységet, és hozzájárul a klímaváltozáshoz. Feltétlenül meg kellene őriznünk azt a talajt, amink van - mondta Watson, aki korábban az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének - IPCC - vezetője volt.

- A kormányok sokkal inkább a klímaváltozásra fókuszáltak, mint a biodiverzitás elvesztésére vagy a termőterületek pusztulására. Mindhárom egyformán fontos az emberi jóllét szempontjából - hangsúlyozta az elnök.

Évi 75 milliárd tonna termőföld vész el

Jane Rickson, a brit Cranfield Egyetem talajszakértője hozzátette: - A Föld felszínét borító vékony talajréteg jelképezi a földi élet számára a túlélés és a kihalás közötti különbséget. A bolygó felszínének csupán 3%-a alkalmas mezőgazdasági termelésre, és minden évben 75 milliárd tonna termőföld vész el a földromlás miatt. A termőtalaj ráadásul csak 300 évente növekszik egy centimétert.

A cikk az ajánló után folytatódik

A globális talajpusztulás mértékéről nincsenek pontos információk, a fő problematikus helyszínek a jelentések szerint Dél-Amerikában vannak, ahol az erdőket kivágják, emellett Afrika Szaharától délre lévő területein, Indiában és Kínában is nagymértékű a pusztulás. Mindkét nagy ázsiai országban aggódnak a talajszakértők amiatt, hogy képesek lesznek-e a népességet saját táplálékkal ellátni.

Fotók: Getty Images.

Életre keltették a sivár tájat

Sebastiao Salgado és felesége megdöbbenve tapasztalták, milyen kopár lett az egykori családi tanyájuk. Belefogtak a zöldesítésbe, és 18 év alatt saját kezükkel keltették életre az elpusztult tájat.

Ezt is szeretjük