Hamarosan eltűnik a Föld egyik legnagyobb tava: ilyen, ahol már kiszáradt

Elképesztő, milyen globális változások mennek végbe egy emberöltő alatt is: az Aral-tó 1960-ban még a negyedik legnagyobb tónak számított a világon.

aral tó kiszáradt 2500 (6)

A közép-ázsai Aral-tavat sós vize és hatalmas mérete miatt régen egyszerűen tengernek titulálták. A tavat két folyó táplálta, ám miután ezeket öntözésre kezdték használni, és a mikroklíma is változóban volt, a vízszint csökkenni kezdett. Az apadást pedig nem lehet megállítani: a 60-as években még közel 70 ezer négyzetkilométer kiterjedésű vízfelszín ma a 20-at sem éri el.

A tizedik századi forrásokban a tó széleskörűen ismert és emlegetett volt, a későbbi évszázadokból viszont kiszáradásáról szólnak a feljegyzések. Ezek szerint volt már példa rá, hogy az Aral-tó szőrén-szálán eltűnt, aztán újra feltöltődött vízzel, de sajnos a mai kutatók számításai nem kecsegtetnek happy enddel. Az öntözés és az éghajlatváltozás miatt valószínűleg örökre búcsút kell venni a második századi kínai forrásokban még Északi-tengerként emlegetett víztükör minden egyes cseppjétől. Elképesztő látványt nyújtanak napjainkban a sivatagos területeken tengődő rozsdás hajóroncsok, amik sosem fognak már hullámokon ringatózni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük