Meglepő, melyik ország melegszik a leggyorsabban a klímaváltozás miatt
Az északi ország kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része.

kanada
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kanada melegedése átlagosan kétszer olyan gyors, mint a világ többi részéé - állapította meg egy friss kutatás. A szövetségi kormány klímajelentése - Canada's Changing Climate Report, CCCR2019 - arra figyelmeztet, hogy az ország sok részében a változások már nyilvánvalóak, és előreláthatóan egyre intenzívebbé válnak, a felmelegedés sok hatása pedig valószínűleg visszafordíthatatlan - idézte a BBC hírportálja.

A legsúlyosabban az Északi-sarkvidékre eső területet érinti a változás, melynek melegedési üteme több mint duplája a globálisnak. Kanada átlagos éves hőmérséklete a becslés szerint 1,7 °C-ot emelkedett 1948 óta, amikor az országos mérések megkezdődtek. A legnagyobb növekedést északon, a prérin, azaz a belső kanadai síkságon, valamint Brit Columbiában becsülték, az ország északi részén mintegy 2,3 °C-ot melegedett az átlaghőmérséklet.

Noha a melegedésben mind az emberi tevékenységek, mind a természetes ingadozások szerepet játszottak, az emberi tényező az uralkodó - írta a jelentés. A globális felmelegedés több szélsőséges időjárási jelenséget, hőhullámot, a bozóttüzek nagyobb kockázatát és az ország egyes részein aszályt hoz magával. Az óceánok savasabbak lesznek, és csökken bennük az oxigén, ami árthat a vízi élővilágnak. Kanada sarkvidéki vizeinek egy része néhány évtizeden belül előreláthatóan huzamosabb időn át jégmentes lesz nyaranta.

A vízszint emelkedésével nő a partvidék elöntésének veszélye, az intenzívebbé váló esők belső árvizekkel fenyegetnek. Kanada gyors melegedése több tényező számlájára írható, ezek egyike, hogy a hó és a tengeri jég olvadásával a napsugárzást ezek a területek nem visszaverik, hanem magukba szívják, így nagyobb felület melegszik, mint más régiókban - olvasható a jelentésben.

Fotók: Getty Images.

A Disney-mesék valóságos befejezése sárba tiporja a gyerekkorunkat

Egészen megrázóra sikerültek a képek - nézd meg, mi lenne gyerekkori kedvenceink sorsa, ha rájuk is hatnának a valódi világ problémái, mint az erdőirtás, a környezetszennyezés, az erőszak és más borzalmak. Vigyázz, a képek nem gyerekszemnek valók!

Ezt is szeretjük