Furcsán viselkednek a növények az Északi-sarknál: ilyet még nem láttak a tudósok

Kiderült, hogy a felmelegedő Északi-sarkvidéken élő növények magasabbra nőnek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Kiderült, hogy a felmelegedő Északi-sarkvidéken élő növények magasabbra nőnek.

Magasabbra nőnek a növények a tundrán a felmelegedés miatt - ez derült ki az elmúlt három évtized méréseit elemző nemzetközi kutatásból. Az Alaszkából, Kanadából, Izlandról, Skandináviából és Oroszországból gyűjtött adatok arra utalnak, hogy a változásért a melegedő éghajlat a felelős. A kutatásban részt vevő 180 tudós szerint a növények magasságának növekedése végső soron tovább emeli majd a hőmérsékletet is - számolt be a BBC a Nature folyóiratban megjelent tanulmányról.

Isla Myers-Smith, az Edinburgh-i Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője előrejelzésében azt jósolta, hogy a jelenleg néhány centiméteres északi-sarkvidéki flóra magassága az évszázad végére megduplázódhat. Ez nem tűnik drámai változásnak - magyarázta a tudós -, de, ha az ember elképzeli, hogy a saját lakóhelyét körülvevő erdő fáinak magassága kétszeresére nő, az már elég meghökkentő.

Itt emelkedett a leginkább a hőmérséklet

Az Északi-sarkvidéken nem élnek meg a fák abban a rövid hideg időszakban, ami alatt a növények növekedhetnek. A növényzet kisméretű fajokból áll, melyek a talajhoz simulnak, de a térség faunájában gyors változás zajlik. Az elmúlt évtizedekben a régióban mérték a legnagyobb arányú hőmérséklet-emelkedést. Nemcsak arról van szó, hogy az ott élő növények magasabbak lettek, még érdekesebb, hogy a magasabb növények olyan területeket is benépesítenek, ahol eddig sohasem éltek meg nagy számban.

Az Európa alföldjein gyakori borjúpázsit - Anthoxanthum odoratum - például manapság már Izlandon és Svédországban is megjelent. A kutatók szerint a változásra oda kell figyelni, hiszen az megváltoztathatja a tundra ökoszisztémájának működését. A magasabb északi-sarkvidéki növények több havat gyűjtenek maguk köré, ami elszigeteli a talajt a nagyon hideg levegőtől, és megakadályozza, hogy túlságosan megfagyjon.

Ezért a nyári időszakban könnyebb az olvadás, melynek során üvegházhatású gázok szabadulnak ki a légkörbe, ami szintén erősíti a felmelegedést. Emellett a magasabb növények feje már átüt a hórétegen, ezáltal a felszín sötétebbé válik, és az ökoszisztéma több hőt tud felvenni a Naptól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Még sok a bizonytalanság, de a tundra magasabb növényvilága felerősítheti a klímaváltozást az Északi-sarkon és az egész bolygón - hangsúlyozta Anne Bjorkman, a tanulmány másik társszerzője, a német Senckenberg Biodiverzitás- és Klímakutató Központ tudósa. Myers-Smith elmondta: a kutatás mellett az is céljuk volt, hogy nyilvánossá tegyék az adatbázist, melyből dolgoztak, és így a jövő kutatói számára is elérhető legyen olyan kérdések megválaszolásához, melyek jelenleg fel sem merülnek.

Képek: Getty Images Hungary.

Nézd meg ezt is - Kiszáradt egy 26 méter mély tó

Szinte teljesen kiszáradt a Brenetsi-tó a klímaváltozás miatti aszály következtében. A svájci Les Brenets településén található állóvíz szintje hét méterrel van a megszokott alatt, és átlagban naponta 16 centiméterrel süllyed a nyár óta tartó szárazság miatt. 

Ezt is szeretjük