Furcsán viselkednek a növények az Északi-sarknál: ilyet még nem láttak a tudósok
Kiderült, hogy a felmelegedő Északi-sarkvidéken élő növények magasabbra nőnek.

havas-hegyek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magasabbra nőnek a növények a tundrán a felmelegedés miatt - ez derült ki az elmúlt három évtized méréseit elemző nemzetközi kutatásból. Az Alaszkából, Kanadából, Izlandról, Skandináviából és Oroszországból gyűjtött adatok arra utalnak, hogy a változásért a melegedő éghajlat a felelős. A kutatásban részt vevő 180 tudós szerint a növények magasságának növekedése végső soron tovább emeli majd a hőmérsékletet is - számolt be a BBC a Nature folyóiratban megjelent tanulmányról.

Isla Myers-Smith, az Edinburgh-i Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője előrejelzésében azt jósolta, hogy a jelenleg néhány centiméteres északi-sarkvidéki flóra magassága az évszázad végére megduplázódhat. Ez nem tűnik drámai változásnak - magyarázta a tudós -, de, ha az ember elképzeli, hogy a saját lakóhelyét körülvevő erdő fáinak magassága kétszeresére nő, az már elég meghökkentő.

Itt emelkedett a leginkább a hőmérséklet

Az Északi-sarkvidéken nem élnek meg a fák abban a rövid hideg időszakban, ami alatt a növények növekedhetnek. A növényzet kisméretű fajokból áll, melyek a talajhoz simulnak, de a térség faunájában gyors változás zajlik. Az elmúlt évtizedekben a régióban mérték a legnagyobb arányú hőmérséklet-emelkedést. Nemcsak arról van szó, hogy az ott élő növények magasabbak lettek, még érdekesebb, hogy a magasabb növények olyan területeket is benépesítenek, ahol eddig sohasem éltek meg nagy számban.

Az Európa alföldjein gyakori borjúpázsit - Anthoxanthum odoratum - például manapság már Izlandon és Svédországban is megjelent. A kutatók szerint a változásra oda kell figyelni, hiszen az megváltoztathatja a tundra ökoszisztémájának működését. A magasabb északi-sarkvidéki növények több havat gyűjtenek maguk köré, ami elszigeteli a talajt a nagyon hideg levegőtől, és megakadályozza, hogy túlságosan megfagyjon.

Ezért a nyári időszakban könnyebb az olvadás, melynek során üvegházhatású gázok szabadulnak ki a légkörbe, ami szintén erősíti a felmelegedést. Emellett a magasabb növények feje már átüt a hórétegen, ezáltal a felszín sötétebbé válik, és az ökoszisztéma több hőt tud felvenni a Naptól.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Még sok a bizonytalanság, de a tundra magasabb növényvilága felerősítheti a klímaváltozást az Északi-sarkon és az egész bolygón - hangsúlyozta Anne Bjorkman, a tanulmány másik társszerzője, a német Senckenberg Biodiverzitás- és Klímakutató Központ tudósa. Myers-Smith elmondta: a kutatás mellett az is céljuk volt, hogy nyilvánossá tegyék az adatbázist, melyből dolgoztak, és így a jövő kutatói számára is elérhető legyen olyan kérdések megválaszolásához, melyek jelenleg fel sem merülnek.

Képek: Getty Images Hungary.

Nézd meg ezt is - Kiszáradt egy 26 méter mély tó

Szinte teljesen kiszáradt a Brenetsi-tó a klímaváltozás miatti aszály következtében. A svájci Les Brenets településén található állóvíz szintje hét méterrel van a megszokott alatt, és átlagban naponta 16 centiméterrel süllyed a nyár óta tartó szárazság miatt. 

Ezt is szeretjük