3 lehetséges jövője van az emberiségnek a tudósok szerint: egyik sem túl fényes
Matematikusok számítógépen lemodellezték a kihalás elméletét, és felmérték az emberiség túlélési lehetőségeit a klímaváltozás tükrében.

klimavaltozas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az a jó a katasztrófafilmekben, hogy a Földet mindig megmentik a végén, mi pedig szépen visszazökkenhetünk a nyugodt kis életünkbe. Bárcsak a valóságban is minden ilyen egyszerű lenne.

Hogy kiderítsék az emberiség előrelátható végzetét, a kutatók számítógépes modelleket terveztek, melyekkel szimulálhatják a potenciális kihaláselméleteket, illetve az energiaigényes civilizáció és a bolygó közötti kapcsolatot. Elöljáróban annyit, hogy az eredmények sem nem pozitívak, sem nem szép reményekkel kecsegtetőek.

Első jövőkép: lépcső a kihalás felé

Alan Frank, a Rochester Egyetem fizikai és asztronómiai tudományokkal foglalkozó professzora szerint messze ez a legelképzelhetőbb jövőkép: mivel a populáció növekedése egyenesen arányos az energiaéhség növekedésével, a bolygó kisvártatva eléri tűréshatárát, és nem képes többé elegendő életteret és élelmet biztosítani lakóinak. Az egyensúlyi állapot újbóli megteremtéséhez pedig a lakosság minimum 70%-ának vesznie kell.

Második jövőkép: a kisebbik rossz

A második, egyben a három közül az emberiség számára legpozitívabb modell leginkább ahhoz hasonlít, mint amikor az ember az utolsó pillanatban összekapja magát. A nem is annyira távoli jövőben a civilizáció a Föld csaknem minden tartalékát felélte, ám ezúttal a növekvő népesség ellenére is létrejött az egyensúly, méghozzá tömeges kihalás nélkül. A professzor ugyanakkor minimális esélyt lát erre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Harmadik jövőkép: teljes összeomlás

Akárcsak az első lehetőségnél, a populáció itt is ugrásszerűen megemelkedik, a Föld azonban képtelen lépést tartani a megnövekedett energia- és tápanyagszükséglettel, és hamarosan elpusztul. "Akár egy szobanövény, amit számára kedvezőtlen helyre állítottak" - magyarázza Dr. Frank. Ennek következtében a civilizációnk úgy eltűnik, mintha soha nem is létezett volna.

Nézd meg ezt is: a szeméthegyek között is élnek emberek

India évente 5,6 millió tonna műanyag hulladékot termel, sok helyen óriási szeméthalmok között élnek az emberek, és, bár az egyszer használatos csomagolásokat évekkel ezelőtt betiltották, még mindig sokan használják azokat. Képeken mutatjuk, milyen állapotok uralkodnak.

Ezt is szeretjük