Hamarosan eltűnhet az egyik legolcsóbb tüzelőanyag: lelassítaná a klímaváltozást

A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásának azonnali megkezdésével elérhető a párizsi klímacél.

fust

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elérhető a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 °C-ra való korlátozása, ha azonnal megkezdődik a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása - mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport számítógépes modellezéssel. A Leeds-i Egyetem szakemberei által vezetett tudóscsoport azt vizsgálta, hogyan alakul a globális hőmérséklet, ha a fosszilis tüzelőanyagokra alapuló infrastruktúrát elkezdték volna megszüntetni 2018 végétől.

Feltételezett forgatókönyvük szerint a fosszilis üzemanyagú erőműveket, gépjárműveket, repülőgépeket, hajókat és ipari infrastruktúrát - melyek a globális szén-dioxid-kibocsátás 85%-áért felelősek - szenet egyáltalán nem használó alternatívákkal váltják fel élettartamuk végeztével, akkor, amikor nagyobb mértékű felújításokra lenne szükségük. A forgatókönyvben a szén-dioxid-kibocsátás negyven év alatt érné el a zéró szintet.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint, ha ez a folyamat megkezdődött volna 2018 végén, és a szén-dioxid-kibocsátás egyenes arányban csökken, akkor 64% az esély arra, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 °C alatt lehet tartani az iparosodást megelőző időszakhoz képest.

- Kutatásunk szerint még belül vagyunk azon a határon, hogy elérjük a forgatókönyvünk által felvázolt modellt annak ellenére, hogy 2018 végén nem kezdtük el a fosszilis infrastruktúrák fokozatos felszámolását - idézte Chris Smith-t, a tanulmány vezető szerzőjét a Leeds-i Egyetem közleménye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A kivonás minden egyes éves késése megnehezíti a fosszilis üzemanyagok elzárását, és egyre valószínűtlenebbé válik a 1,5 °C alatti hőmérsékletnövekedés tartásának lehetősége - tette hozzá. A kutatók elismerték, hogy tanulmányukban nem vették figyelembe azt, ha a következő évtizedekben bármilyen nagymértékű borulás következik be a klímában, mint például nagy mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe az örök fagy birodalmának jelentős mértékű olvadása miatt.

Fotók: Getty Images.

Mit tesz a Balatonnal a klímaváltozás?

A sekély vízben zajló élet megfigyelésére alkalmas kültéri tartályok segítségével modellezni lehet, hogy az élőlények hogyan reagálnak a környezeti feltételek megváltozására, például a klímaváltozásra.

Ezt is szeretjük