Súlyos a légszennyezettség az országban: így védekezz a szmog ellen

Főleg a fűtési időszakban számíthatunk arra, hogy a káros anyagok súlyos légszennyezettséget idéznek elő.

kipufogo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapesten csütörtökön elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A tapasztalatok szerint ilyenkor sok vidéki településen a levegő jóval szennyezettebb, mint a fővárosban. Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - álláspontja szerint a közlekedés, fűtés és egyéb emberi tevékenység következtében a levegőbe jutó, apró részecskéknek nincs olyan alacsony koncentrációjuk, mely bizonyítottan nem káros az emberi egészségre.

Főleg a fűtési időszakban számíthatunk arra, hogy ezen káros anyagok olyan súlyos légszennyezettséget idéznek elő, mint ami most is jellemzi országunkat. Van azonban lehetőség a kockázatok csökkentésére. Vegyél több folyadékot magadhoz! Fogyassz friss zöldségeket, gyümölcsöket, C-vitamint, mivel ezek antioxidánsként képesek a szervezeten belül csökkenteni a káros hatásokat.

Kerüld a szellőztetést! Ha erre mégis sor kerül, akkor tedd, amikor a legalacsonyabb a levegő szennyezettsége. Ahol a közlekedés a fő szennyező, ott inkább a hajnali órákban, ahol pedig a fűtés, ott általában a kora délutáni órákban ajánlott kitárni az ablakokat rövid időre. Ugyanakkor ez nagyban függ a konkrét, helyi körülményektől: ha például a szomszéd kéményéből épp délután 2 órakor dől a füst, akkor ne ez legyen a szellőztetés időpontja.

A szabadtéri sporttevékenység nem ajánlott, különösen az intenzív testmozgást igénylő gyakorlatok, bár megjegyzendő, hogy a testmozgás a vérkeringés javításával és az aerob folyamatok támogatásával hozzájárul a szennyezés okozta tünetek csökkentéséhez. Abban az esetben, ha mégis mozogni indulsz, ezt az előző pontban ajánlott órákban tedd, és kerüld a forgalmasabb útszakaszokat, inkább a kisebb mellékutcák és parkok felé vedd az irányt.

Ha van lehetőséged rá, ne a szilárd tüzelést válaszd. Ha nincs más lehetőséged, figyelj a tűz helyes megrakására és a megfelelő légellátásra. A tüzet soha nem alulról, hanem felülről kell meggyújtani, hogy az égés elegendő levegőhöz jusson a fokozatosan kialakuló huzat révén. A gumi, műanyag palack, kezelt fa, ruhanemű vagy bármilyen hulladék elégetését a jogszabály szigorúan tiltja, ebből ugyanis halálos mérgek jutnak a levegőbe, többek között a lakásba is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az avarégetés általában sem ajánlott - számos településen kimondottan tilos -, azonban szmog idején semmiképp ne égess zöldhulladékot. Csökkentsd minimálisra az autóhasználatot, helyette a közösségi közlekedés igénybevétele ajánlott. Kerüld a lakásban a hagyományos porszívó használatát. Helyette inkább használj robotporszívót, ez nem keveri fel a port, vagy nedves ruhával töröld fel a padlót.

Ilyenkor érdemes külön figyelni azokra, akik veszélyeztetett csoportokba tartoznak, különösen, ha egyedül élnek. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, asztmások, fiatalok és idősek, várandós nők, mozgásukban korlátozottak nagyobb kockázatnak vannak kitéve! Tartós változás pedig akkor érhető el, ha minél többen követelik a döntéshozóktól a szükséges intézkedések meghozatalát. Már számos példa van arra - például Gödön és Zircen -, hogy lakossági összefogással jelentősen sikerült javítani a levegő minőségét.

Ezt is szeretjük