Súlyos problémát okozott a légszennyezés elleni harc: ismét nagy a baj Kínában
Bár a szálló por csökkent, a kínaiaknak most komoly ózonszennyezéssel kell szembenézniük.

hong-kong
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mintegy 40%-kal csökkent a levegőben lévő szálló por - PM2,5 - koncentrációja a kelet-kínai városokban azóta, hogy a kínai kormány 2013-ban szigorú intézkedéseket rendelt el a légszennyezés elleni harcban, ám a drámai mértékű csökkenés megváltoztatta a légkör összetételét, és súlyos ózonszennyezést idézett elő. Az elmúlt években Kínában a levegő minőségének figyelésére több mint ezer megfigyelőállomást hoztak létre, melyek soha nem látott mennyiségű adatot szolgáltattak a környezet állapotáról.

A Nankingi Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói az adatokat tanulmányozva figyeltek fel a meglepő jelenségre, tanulmányukat az amerikai tudományos akadémia folyóiratában - PNAS - tették közzé. Az ózon a szmog egyik fő összetevője, egy sor kémiai reakció során jön létre. Az energiafelhasználásból származó nitrogén-monoxidból nitrogén-dioxid keletkezik, a folyamatot elősegítik a kipufogógázok szénhidrogénjei és a természetes szénhidrogének.

A nitrogén-dioxid a napfény hatására nitrogén-monoxiddá és atomos oxigénné bomlik, utóbbi pedig egy oxigénmolekulával ózont alkot. A kínai és az amerikai kutatók kimutatták, hogy a szállópor egyfajta szivacsként működik az ózonszennyezést okozó vegyületeket illetően, felszívja azokat, és megakadályozza az ózonképződést.

- Oly sok szálló por volt a kínai városok levegőjében, hogy ez csökkentette az ózonképződést - idézte Daniel Jacobot, a tanulmány társszerzőjét a Harvard Egyetem közleménye. - Soha nem figyeltünk meg ilyet sehol a világon, mivel egyetlen országban sem csökkentették ilyen gyors mértékben a szállópor-kibocsátást. Kínának négy év kellett ahhoz, amit az Egyesült Államokban harminc év alatt értek el - magyarázta.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ahogyan a PM2,5-szint csökken, az ózonszennyezés egyre súlyosabb lesz - mondta Ke Li, a tanulmány első szerzője. Az eredmények azt jelzik, hogy plusz erőfeszítésekre van szükség a nitrogén-oxid és az illékony szerves vegyületek csökkentésére, meggátolandó az ózonszennyezés mértékét - hangsúlyozták a kutatók.

Ezt is szeretjük