A koronavírus szomorú hatása: végleges veszélybe került egy kihalóban lévő faj
Sokan életüket tették fel arra, hogy megmentsenek kihalás szélén álló fajokat, azonban az orrszarvúak egyik alfajánál lecsökkent ennek az esélye.

orrszarvú nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járványhelyzet miatt kialakult korlátozások egy időre ellehetetlenítették azt a kutatási programot, amit az északi szélesszájú orrszarvúk fajfenntartására hoztak létre - áll a berlini Leibniz Zoológiai Kutatóintézet közleményében.

A program során a még fennmaradt két nőstény petesejtjeit elpusztult hímek spermájának segítségével termékenyítették meg. Ennek köszönhetően még idén januárban létrehoztak beültethető embriókat, amik már csak dajkaanyára várnak.

Szünetel a fajfenntartó program

Mivel a kutatócsapat tagjai több országból érkeztek, Csehországból, Olaszországból és Németországból, az áprilisra tervezett beültetést el kell halasztaniuk augusztusig, de egészen októberig is eltolódhat.

A program eredményeként minimum öt orrszarvúból álló csoportot szeretnének létrehozni, amiket később visszatelepítenének a természetes közegükbe, Afrikába. Egyedül Kenyában élnek már csak nőstény északi szélesszájú orrszarvúak, két egyedről tudnak, akik a Fatu és Najin nevet kapták. Az embriók közül hármat Fatu petesejtjeiből hoztak létre.

Hajdanán Afrika kontinensén az északi szélesszájú orrszarvúak népes állománya élt, főleg a középső és keleti részeken. Azonban az orrvadászatnak hála, megtizedelődött a populáció.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

2009-ben négy orrszarvú került a kenyai Ol Pejeta vadrezervátum területére egy cseh állatkertből, a már előbb említett két nőstény és melléjük két hím, Suni és Sudan. Reménykedtek, hogy ha minden állatnak van párja, majd természetes úton születnek borjaik, azonban nem jött létre vemhesség. 2014-ben Suni, négy évvel később pedig Sudan is elpusztult, szerencsére korábban lefagyasztották ivarsejtjeiket. Nekik és a fajfenntartási programnak hála, még van némi remény arra, hogy újra benépesítsék Afrika vadonját.

Erőteljes fotókon mutatták meg, hogyan tűnnek el fokozatosan a Föld színéről a vadállatok

A WWF Japan - Population by pixel lényege az volt, hogy a kihalás szélén álló fajokról készült fotókat annyi képpontos felbontásban jelenítették meg, ahány egyed még maradt belőlük a természetben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük