Aggasztó dolog derült ki a trópusi növényekről: veszélybe sodorhatja az emberek jövőjét

A kutatók szerint borzasztó fenyegetéssel néznek szembe az afrikai trópusi növények.

tropusi-erdo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az afrikai trópusi növények egyharmada a kihalás szélén áll egy új kutatás szerint. A növényfajok kipusztulása legjobban Nyugat-Afrikát, Etiópiát, Tanzánia egyes részeit és a Kongói Demokratikus Köztársaságot sújtja: ezek a térségek növényeik több mint 40%-át veszíthetik el. A veszélyeztetett fajok között fák, cserjék, gyógynövények és liánok is szerepelnek.

- A biodiverzitás számtalan hasznot hoz az embereknek, és ennek elvesztése veszélybe sodorja a jövőnket - idézte a BBC News Thomas Couvreurt, a francia Nemzeti Fenntartható Fejlődés Intézet vezető kutatóját. A faji sokszínűség csökkenése különösen nagy gond a trópusi Afrikában, ahol rendkívül nagy a diverzitás, viszont a térségben jelentős társadalmi és politikai változások zajlanak, és várhatóan a következő évtizedekben nagy lakosságnövekedésre lehet számítani - fűzte hozzá a francia tudós.

A Science Advances folyóiratban publikált tanulmány a kihalási kockázatot vizsgálta. A veszélyeztetett fajok vörös listáját a Természetvédelmi Világszövetség - IUCN - tartja nyilván hivatalosan. Eddig az emlősök zömének, a madarak kétharmadának kockázatát értékelték, de a növények esetében csupán 8%-os a felmérés.

A kutatás hasonló, de gyorsabb módszerrel több mint 20 ezer növényfaj kihalási kockázatát mérte fel. Megállapításaik szerint a vizsgált fajok 33%-át veszélyezteti a kihalás, egy másik harmaduk pedig a közeli jövőben kerülhet a kihalás szélére. A fajok főként az emberi tevékenység, köztük az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a népességnövekedés, a gazdasági fejlődés és a klímaváltozás miatt vannak veszélyben.

Fotók: Getty Images

A Vértesben is elszabadult a növényveszedelem

Nemrégiben terjedt el a hír, miszerint a Vértes egy fokozottan védett területén egy veszélyes, invazív faj, az amerikai kontinensen őshonos fügekaktusz egyedeit kellett kiirtani.

A Vértesben is elszabadult a növényveszedelem: miért rossz ötlet szobanövényeket természetvédelmi területen elültetni?

A természetvédelmi területen a növények kiültetése is visszafordíthatatlan károkat okozhat.

Elolvasom
Ezt is szeretjük