Nyugtalanító jelenséget figyeltek meg a növényeknél a tudósok: rosszat jelez

Először készült ennyire átfogó kutatás a növények kihalásáról, mely az eredmények szerint ötszázszor gyorsabban zajlik, mint akkor, ha ember nélkül történne.

Növények kihalása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mintegy hatszáz növényfaj tűnt el az elmúlt 250 évben. Egy új összehasonlító tanulmány szerint a növények kihalása ötszázszor gyorsabban zajlik, mint az természetes módon történne. A szám nem becsléseken, inkább a valós kihalások adatain alapul, és a kihalt madár-, emlős- és kétéltűfajok számának kétszerese. Egy májusi amerikai jelentés szerint egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás veszélye.

- A legtöbb ember meg tud nevezni egy emlőst vagy madarat, mely az elmúlt évszázadokban halt ki, de kevesen tudnak megnevezni egy kihalt növényt. Ez az első tanulmány, mely áttekintést ad arról, mely növények haltak már ki, honnan tűntek el, és milyen gyorsan történik ez a folyamat - mondta Aelys Humphreys, a Stockholmi Egyetem munkatársa.

Mely fajok tűnnek el?

A kihalt növények között van a chilei szantálfa - Santalum fernandezianum -, melyet illóolaj-tartalma miatt hasznosítottak, az élete nagy részét föld alatt töltő Thismia americana és a rózsaszín virágú Nesiota elliptica, más néven Szent Ilona olajfa is. A legnagyobb veszteség a szigeteken és a trópusokon figyelhető meg, ahol sok nagy értékű haszonfa él, és különösen jellemző a növényvilág sokszínűsége - írja a BBC.

Szent Ilona olajfa
Szent Ilona olajfa

A London délnyugati részén lévő Kew Gardens világhírű növénykert és botanikai kutatóállomás, valamint a Stockholmi Egyetem 571 növényfajról állapította meg, hogy eltűnt az elmúlt két és fél évszázadban. Ez több mint kétszerese az ebben az időszakban kihalt madár-, emlős- és kétéltűfajokénak együttvéve. Az adatok szerint a növények kihalása ötszázszor gyorsabban zajlik, mint az természetes módon, az ember nélkül történne.

Minden élet a növényektől függ

A kutatók szerint azonban még ezek a számok is alábecsülik a növénykihalás jelenlegi mértékét. Pozitív eredmény is született a kutatásból: léteznek arra utaló bizonyítékok, melyek szerint egyes kihaltnak hitt növények, mint például a chilei sáfrány - Tecophilaea cyanocrocus -, ismét megjelentek. A Földön minden élet a növényektől függ, azok szolgáltatják az oxigént és a táplálékot is. Kihalásuk így más, rájuk utalt organizmusok kipusztulásához vezet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

- A növények kihalása rossz hír minden faj számára - mondta Eimear Nic Lughadha, a Kew Gardens kutatója. Túlélésükön több millió egyéb faj fennmaradása múlik, köztük az emberé is. Ezért fontos annak ismerete, hogy mely növényeket mely területekről veszítjük el, az ilyen információk segítik a fajmegőrző programok munkáját - tette hozzá a szakértő. A tudósok eredményeiket a Nature Ecology and Evolution című szaklapban mutatták be.

Kiemelt kép: Getty Images.

Fantasztikus házikót varázsoltak a 110 éves fából

Egy család háza előtt egy 110 éves nyárfa állt, ami az utóbbi időben teljesen kiszáradt, így egyértelművé vált, hogy ki kell vágni. A lakók azonban sajnálták a növényt, és szerettek volna méltó emléket állítani neki - így jött a minikönyvtár ötlete.

Fantasztikus házikót varázsoltak a 110 éves fából, amit nem lehetett megmenteni

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük