A Vértesben is elszabadult a növényveszedelem: miért rossz ötlet szobanövényeket természetvédelmi területen elültetni?
A természetvédelmi területen a növények kiültetése is visszafordíthatatlan károkat okozhat.

kaktuszok-erdoben
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrégiben terjedt el a hír, miszerint a Vértes egy fokozottan védett területén egy veszélyes, invazív faj, az amerikai kontinensen őshonos fügekaktusz egyedeit kellett kiirtani.

Az eset nem új keletű, már 2017-ben felfedezték a fajt egy sziklagyepes hegyoldalban, amelynek egyedei akkor életképes terméseket is hoztak. Sőt, hasonló kaktusztelepekre bukkantak már többek között a Pilisben és a Balaton-felvidéken is. A kaktusz ráadásul nemcsak a magról, de a földre eső hajtásokból is könnyen szaporodik, így a természetvédőknek folyamatosan ellenőrizniük kell a területeket.

Veszélyes az invazív fajok elterjedése

Az, hogy a klímaváltozás és a globális kereskedelem hátulütőjeként egy-egy távoli országban őshonos növényfaj vagy kártevő állatfaj gyakorta bekerül Európába, így Magyarországra is, sajnos nem az egyedüli probléma a természetvédelemben. Olykor az emberi kéz közvetlenül is felelőssé tehető a veszélyekért: a Vértesben például azt feltételezik, valaki kimondottan beültethette a földbe a megunt szobanövényét, talán nem is tudva, milyen káros folyamatot indít el ezzel.

Az ültetés mellett persze az is előfordul, hogy a zöldhulladékkal együtt dobják ki az emberek a növénymaradványokkal, gyökerekkel tele virágföldet, nem is sejtve, hogy ez mekkora problémát jelenthet a földben jelen levő kártevők, gombák, életképes hajtások miatt. És természetesen az sem ritka, hogy a madarak vagy más állatok hurcolják a magokat magukkal, ám ezt ezúttal a lelőhely elhelyezkedése miatt nem tartották valószínűnek a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai.

Szobanövény a védett területen

Az talán már senkinek nem újdonság, hogy a védett és fokozottan védett növények leszakítása miatt a 100/2012. (IX. 28.) VM rendelet értelmében súlyos bírság szabható ki, ezzel ugyanis akár jóvátehetetlen károkat is okozhat az ember egy-egy ritka faj esetében.

Az azonban már kevesebbeknek egyértelmű, hogy egy ültetéssel hasonlóan súlyos károkat okozhat az ember az őshonos élővilágban, vagy még rosszabb esetben akár egy endemikus - tehát csak egy-egy területen, például egy hegyoldalban vagy mezőn élő - faj kipusztulását is okozhatná a felelőtlenség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az idegenhonos inváziós fajok Európába való behozataláról, betelepítésének vagy behurcolásának, terjedésének megelőzéséről és kezeléséről az Európai Parlament és Tanács 1143/2014/EU-rendelete fogalmazza meg jogszabályait.

A rendelet többek közt uniós szintű tilalmat és tagállami szintű fellépést ír elő a folyamatos ellenőrzés, az invazív fajok korai észrevétele és minél hatékonyabb visszaszorítása érdekében, így a természetvédelmi őrök egyébként sem könnyű munkáját nehezíti az, amikor az ember egy szobanövényt elültet, kidob, vagy egy háziállatot elenged a szabadban.

Nem elég, hogy a természetvédelmi őrök és az erdészek árgus szemekkel figyelik az őshonos, védett erdőségeket, és azonnal intézkednek, amint akár csak egy-egy kibújó invazív bálványfát, alkörmöst vagy fehér akácot kiszúrnak a fák között - hiszen még csírájában kell elnyomni a jelenséget, nehogy a gyors terjedés az ökoszisztéma kárára mehessen -, most a felelőtlenül kiültetett szobanövényekkel is meggyűlhet a bajuk.

Fokozottan felhívták hát a természetvédelmi őrök a figyelmet arra, hogy a nemzeti parkok védett területein az őshonos növények védelme érdekében nem szabad a megunt növényeket kiültetni a szabadba, és ezt a látszólag apró, de annál fajsúlyosabb felhívást mindenkinek nagyon fontos lenne a jövőben is szem előtt tartania.

(A borító- és ajánlókép csak illusztráció. A képek forrása: Getty Images Hungary. A Vértesben készült fotó forrása: Berkó Gyöngyi / Duna-Ipoly Nemzeti Park.)

Természetvédelmi területen tilos

A természetvédelmi területeken nem csak a védett növényeket nem szabad leszakítani vagy szobanövényeket ültetni, de egészen szigorú szabályok vonatkoznak rá. A törvény szerint többek közt a falevelek gyűjtése sem megengedett itt.

Ezt is szeretjük