Briliáns módszerrel törnek borsot a tudósok az orvvadászok orra alá

Hamis tülökkel mentenék meg a tudósok az orrszarvúkat.

orrszarvu
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lószőrből készített hamis tülökkel lehetne elárasztani a piacot, hogy megmentsék az orrszarvúkat - ezzel az elképzeléssel álltak elő az Oxfordi Egyetem és a Sanghaji Futan Egyetem kutatói egy tanulmányban. A Scientific Reports folyóiratban publikált koncepció azon alapul, hogy a rinocérosz tülke nem olyan jellegű, mint egy tehén szarva, bár anyagukban van hasonlóság.

Az orrszarvú tülke valójában egy szőrtincs az állat orrán, amelyet növekedés közben szorosan összetapaszt a faggyúmirigyek váladéka. A tudósok ebből kiindulva megpróbáltak az orrszarvú közeli rokona, a ló farokszőréből előállítani az orrszarvúéhoz hasonló tülköt. A lószőrt selyemszálalapú egyedi anyaggal ragasztották össze, hogy utánozzák az igazi orrszarvútülök kollagénalkotóját. Az igazihoz zavarba ejtően hasonlító eredményt kaptak.

Az elemzések az igazi és a hamis szarv hasonlóságát igazolták mind az összetételükben, mind tulajdonságaik tekintetében - olvasható az Oxfordi Egyetem honlapján megjelent közleményben.

A tanulmány társszerzője, Fritz Vollrath professzor, az Oxfordi Egyetem Zoológiai Tanszékének tudósa szerint a vizsgálatból kiderült, hogy könnyen és olcsón lehet előállítani olyan szarvszerű anyagot, amely hasonlít az orrszarvú rendkívül drága tülkére. Mint hozzáfűzte: másokra hagyják a feladatot, hogy kifejlesszék a technológiát, amelynek révén el lehet árasztani a piacot a hamis tülökkel, le lehet nyomni az árakat, és ezzel elő lehet segíteni a rinocéroszok fennmaradását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az orrszarvútülök feketepiaci értéke kilogrammonként eléri a 60 ezer dollárt. A tülökből készült porra egyes ázsiai körökben gyógyszerként, illetve afrodiziákumként tekintenek. A vadon élő orrszarvúk száma az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent. A 20. század elején még félmillió orrszarvú élt, manapság mintegy 29 ezer.

Fotók: Getty Images

Így tűnnek el fokozatosan a vadállatok

Egy fotósorozatban a kihalás szélén álló fajokról készült képeket annyi képpontos felbontásban jelenítették meg, ahány egyed még maradt belőlük a természetben. Ez látványosan befolyásolta a felvételek minőségét, és talán minden másnál jobban érzékelteti, hogy egyes állatfajok mekkora veszélyben vannak.

Ezt is szeretjük