Megmenekülhet a kihalástól egy súlyosan veszélyeztetett faj: újraszámlálták a populációt
Nőtt a hegyi gorillák globális populációja, így kikerültek a súlyosan veszélyeztetett kategóriából.

hegyi-gorilla
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nőtt a veszélyeztetett fajként nyilvántartott hegyi gorillák globális populációja, számuk az újabb állatszámlálás szerint eléri az 1063-at - közölte a Természetvédelmi Világalap, a WWF.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban és Ugandában egy időben ismertetett adatok szerint a hegyi gorillák egyedszámának felmérésben 75 képzett szakember vett részt a nagy virungai határokon átnyúló együttműködés keretében, amelyet a Nemzetközi Gorilla Fajmegőrző Program - IGCP - és a WWF, a Conservation International, valamint a Nemzetközi Fauna és Flóra koalíciója támogat.

Javulnak a kilátások

Mivel a faj egyedszáma az elmúlt években növekedésnek indult, a hegyi gorilla a Természetvédelmi Világszövetség, az IUCN vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett kategóriából a veszélyeztetett kategóriába került át. A hétfőn közzétett újabb eredmények megerősítették azt, hogy faj megőrzése mellett elkötelezett környezetvédők és a helyi közösségek évtizedek óta folyó fáradhatatlan munkája eredményeként javulnak a főemlős kilátásai a fennmaradásra.

- Ennek a felmérésnek az eredményei kétségtelenül jó hírek, de a hegyi gorillát még mindig a kihalás veszélye fenyegeti - figyelmeztetett Matt Walpole, a Nemzetközi Fauna és Flóra természetvédelmi szervezet fajmegőrző programjainak igazgatója. - Több mint 40 éve dolgozunk partnereinkkel a hegyi gorillák védelmén. Ébernek kell maradnunk a fajra leselkedő veszélyeket illetően, és építkeznünk kell az elért sikerekre - tette hozzá.

A 2018 májusában közzétett legutóbbi adatok szerint a hegyi gorillák populációja elérte az ezret. Az újabb számlálás szerint az ugandai Bwindi Nemzeti Parkban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Sarambwe Természetvédelmi Területen a ritka főemlős egyedszáma 15%-kal, 400-ról 459-re nőtt. Együtt az Uganda, Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határvidékén elterülő Virungai Nemzeti Parkkal, ahol az egyedszám 604-et tesz ki, 1063-ra nőtt a faj populációja.

Fotók: Getty Images

Hihetetlen, mire veszi rá a gorillákat a vadőr

A gorilláknak fenntartott árvaház egyik gondozója szerető kedvességével rendszeresen ráveszi az állatokat, hogy azok önként pózoljanak a szelfikhez. Nézd meg a különleges fotókat!

Ezt is szeretjük