Mi történik, ha kiválasztanak koronavírus-tesztelésre? Erre számíthatsz
Már zajlik a szúrópróbaszerű koronavírus-tesztelés az országban.

tesztel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mint ahogyan azt a múlt héten bejelentették, négy hazai orvosképző kezdett átfogó szűrővizsgálatba csaknem 18 ezer ember bevonásával. A reprezentatív minta alapján végzett tesztelés célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. A vizsgálatok a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával zajlanak.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem - SE - rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője korábban ismertette, hogy a tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek részt meghívásos alapon, az ország egész területéről. Az alanyok valamennyien magánháztartásban élők, 14 év felett minden korosztályból.

Mi történik a tesztelés során?

Merkely Béla elmondta, a szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, ami képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ehhez a légúti váladékból pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgáltaktól, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki. A mintavétel mellett kérdőíves felmérést is végeznek.

Május 1. és 14. között várják az ország hét régiójában azokat, akik előzetesen levélben vagy telefonon értesítést kaptak az egyetemektől. A vizsgálatokat háziorvosi rendelőkben, járóbeteg- ambulanciákon és szűrőbuszokban végzik el. A rektor hangsúlyozta, hogy a lakossági részvétel a tesztelésben önkéntes és ingyenes, de nagy a felelősségük azoknak, akiket mintavételre kértek fel.

Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese kifejtette, 489 településen folyik a mintavétel. A kiválasztottakat ügyfélkapun, telefonon és postai úton értesítik. A szakember kiemelte: nagyon fontos, hogy az érintettek online vagy telefonon visszajelezzenek, és részt vegyenek a vizsgálatban, hiszen ezzel járulhatnak hozzá a felmérés minél nagyobb pontosságához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május végén hozzák nyilvánosságra. Előzetes közvélemény-kutatásuk szerint úgy számolnak, hogy a megkeresettek 70%-a részt vesz a vizsgálatsorozaton - mondta Merkely Béla. A szűréssorozat lebonyolításában ezren vesznek részt: orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek, a négy egyetem laboratóriumi hátterének bevonásával. A tesztelésben részt vevő települések listáját ide kattintva megtekintheted.

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

A legviccesebb Győrfi Pál-mémek az elmúlt hetekből

Nem véletlen, hogy a kijárási korlátozásokról és a szabályok részleteiről tájékoztató szimpatikus mentőszóvivőről már rengeteg vicces mém is készült, amelyek azonnal taroltak a közösségi oldalakon, és egy kis derűt hoztak a mindennapokba.

Ezt is szeretjük