Így élik meg a diákok a digitális oktatást: őszinte véleményt mondtak

Az otthon tanulásnak előnyei és hátrányai is vannak.

digitalis-oktatas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tanulók kétharmada a veszélyhelyzet elmúltával is megtartaná az online oktatást iskolába járás mellett, tizedük pedig kizárólag az online térben tanulna - derül ki a Huawei Technologies Hungary online felméréséből. A mintegy 400 válaszadó több mint fele örül annak, hogy akár pizsamában vagy a kertből is hallgathatja az órákat, míg 44%-uk szerint az ingázáson megspórolt idő a leghasznosabb.

A felmérés szerint a diákok többsége eszközökkel felvértezve várta az online oktatást, azonban a digitális korba született diákok felét mégsem köti le az internetes iskola, és nehezebben tanul a négy fal között.

Közel négyszázan válaszoltak a kérdőívére, amely a járványhelyzet kapcsán a kényszerű otthontanulási szokásokat tárta fel. Az online felmérés többek között arra volt kíváncsi, mennyi időt töltenek tanulással az otthon maradt diákok, milyen típusú távoktatásban vesznek részt, továbbá mit hiányolnak az iskolák padsoraiból, és mit ültetnének át a jövő oktatásába.

Nem érte váratlanul a diákokat az online tanulás

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók több mint 60%-ának semmilyen eszközt nem kellett beszereznie ahhoz, hogy teljesíteni tudja tanulmányait otthonról, többségük ugyanis már a digitális kor szülöttje: 30,6%-uk középiskolai, 29,1%-uk pedig főiskolai, egyetemi tanulmányokat folytat. Érdekesség, hogy további 13%-uk online fakultatív oktatásban, míg 12%-uk nyelvkurzusokon vesz részt. Akiknek mégis vásárolniuk kellett, azoknak elsősorban - 17,5%-uknak - notebookra volt szükségük, míg 11,5%-uk mikrofont vagy headsetet, 10%-uk nyomtatót, illetve szkennert szerzett be.

A klasszikus e-mail még mindig veri az appokat

A kutatásból az is kiderült, hogy az oktatás terén a legtöbbet használt kommunikációs csatorna még mindig a régen bevált levelezés. A válaszadók 42,4%-a e-mailen keresztül tartja egymással és oktatóival a kapcsolatot, míg 36,6%-kuk a Messengert, 32,8% a Google Hangoutsot vagy Classroomot, 29,1% a Skype-ot és 27,6% a Zoomot is használja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Több időt töltenek tanulással otthonról

A megkérdezett tanulók majdnem fele, 48,6%-a arról számolt be, hogy az online oktatás kevésbé köti le, nehezebben tanul a négy fal között, mint az iskolában. 32,8%-uk hatékonyabbnak érzi magát otthonról, 18,5%-uk pedig nem érez különbséget az iskolában és az otthon eltöltött tanulás között.

Mindamellett, hogy többségük kevésbé hatékony az otthon tanulás során, több időt is töltenek tanulással. A kutatásban részt vevők 44,6%-a azt nyilatkozta, hogy az otthonlét tanulásra sarkallja, így több időt tölt e tevékenységével, míg 25,8%-uk lényegesen kevesebb, 29,6%-uk pedig ugyanannyi időt tanul otthonról, mint az iskolából.

Jó pizsiben tanulni, de tartanak a számonkérés új formájától

A felmérés arra is kitért, hogy mi az, amit a legjobban élveznek a diákok ebben az időszakban. A legtöbben - 55,4% - az előadások pizsamában hallgatását adta meg pozitívumként, 54,1%-uk ezen túl a kertből tanulást is örömmel fogadta, továbbá 44,4%-uk nem hiányolja az ingázást sem az otthon tanulásból. A válaszolók közül legtöbben - 41% - a számonkérés új, online formájától tartanak a leginkább, míg további 34,3%-uk attól fél, hogy vizsgázás közben esetleg megszakad az internetkapcsolat.

A jövőre nézve is vannak ötleteik

A megkérdezett tanulók, hallgatók arról is nyilatkozhattak, mik azok a kedvező észrevételek, amiket akár a jövő oktatásába is szívesen átültetnének. A válaszadók több mint fele - 50,6% - hasznosnak tartaná, ha az órákon való részvételhez nem lenne szükséges a fizikai jelenlétre minden esetben a jövőben, míg 43%-uk a gyakorlatiasabb tananyagot preferálná. Szerintük az online oktatás és ezzel együtt a tanárok által feladott praktikus példák, megoldandó feladatok erre jó példát is mutattak, valamint szintén 43%-uk helyezne nagyobb hangsúlyt a digitális tudás bővítésére is a jövőben, egy ideális tanrendben.

Fotók: Getty Images

Jót nevethetett a tanár, amikor elolvasta a házi feladatot

Olyan mókás és kreatív feladatmegoldásokat mutatunk, amelyek a legszigorúbb tanárok arcára is minden bizonnyal mosolyt csalnak.

Ezt is szeretjük