Új kutatás készült a koronavírus eredetéről: meglepő dolgok derültek ki
Egy friss tanulmány kimutatta, hogy az új koronavírus már tavaly gyorsan terjedt.

koronavirus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy genetikai mutációkat vizsgáló, nagy léptékű kutatás szerint 2019 végén gyorsan terjedésnek indult a világon a Covid-19 - közölték a University College London - UCL - tudósai szerdán.

A kutatók az új koronavírus okozta betegséggel diagnosztizált több mint 7500 beteg mintáját elemezték genetikai szempontból. A SARS-CoV-2 majdnem kétszáz genetikai mutációját találták meg. Francois Balloux, a UCL professzora, a kutatás egyik vezetője elmondta, az eredmények alapján a vírus globális genetikai változatainak nagy részét megtalálták a leginkább sújtott országok mindegyikében. Ez arra utal, hogy a vírus már a járvány kezdetén nagymértékben elterjedt.

Nem tudják, pontosan honnan indult

- Minden vírus természetes módon mutálódik. A mutációk önmagukban nem jelentenek rosszat, és semmi sem utal arra, hogy a SARS-CoV-2 a vártnál gyorsabban vagy lassabban mutálódik. Eddigi tudásunk alapján nem mondhatjuk, hogy halálosabbá és fertőzőbbé vagy ellenkezőleg, enyhébbé vált volna - magyarázta. A világon több mint 3,68 millió fertőzöttet azonosítottak, 258 ezren haltak bele a fertőzésbe.

Már több mint 210 országból és területről jelentették a vírus megjelenését azóta, hogy Kínában tavaly év végén kimutatták az első eseteket. Az Infection, Genetics and Evolution című tudományos folyóirat legutóbbi számában publikált tanulmány megerősítette, hogy a vírus 2019 végén jelent meg, ezután gyorsan elterjedt az egész földön. A kutatás nem tudta megállapítani, hogy pontosan melyik az a helyszín, ahonnan kiindult.

Balloux és kutatócsoportja szerte a világból származó, több mint 7500 fertőzött páciens mintáját elemezte. Eredményeik alátámasztják azt, amit egyre több bizonyíték mutat: a SARS-CoV-2 vírus mutációi egy közös ősre vezethetők vissza 2019 végéről, ami arra utal, hogy a vírus ekkor terjedt át gazdaállatáról az emberre. Eszerint valószínűtlen, hogy a vírus régóta terjedt volna már az emberek között az előtt, hogy az első eseteket azonosították - mondta Balloux.

Franciaországban már decemberben volt fertőzött

Francia tudósok a héten megjelent tanulmánya kimutatta, hogy egy francia férfi már december 27-én fertőzött volt, majdnem egy hónappal korábban, mint ahogy Franciaországban az első igazolt eset megjelent. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete - WHO - szerint az eset nem meglepő, és arra szólította fel az országokat, hogy nyomozzanak további gyanús esetek után.

Balloux azt mondta, a tanulmányukban azonosított 198 kis genetikai változás vagy mutáció, úgy tűnik, egymástól függetlenül, egynél többször végbement. A mutációk a vírus alkalmazkodásának megértéséhez járulnak hozzá, valamint segítik a gyógyszerek és védőoltások kifejlesztését.

- A vírusok legyőzésében az a nagy kihívás, hogy a gyógyszer vagy vakcina elveszítheti a hatásosságát, ha a vírus mutálódik. Ha a kórokozó olyan részeire összpontosítunk, amelyek kisebb valószínűséggel mutálódnak, az növeli a hosszú távon hatékony szerek kifejlesztésének esélyét - magyarázta Balloux.

Fotók: Getty Images

Így néz ki egy ápoló arca a nehéz műszak után

Ápolók tették közzé a nehéz műszak közben és után készült fotóikat, amelyek nemcsak kimerültségüket mutatják meg, de azt is, hogy milyen erős, durva és rendkívül fájdalmas nyomot hagynak a maszkok és védőszemüvegek az arcukon.

Ezt is szeretjük