3 maszk Covid ellen, amit otthon is elkészíthetsz: van, amit még varrni sem kell
Otthon is készíthetsz maszkot maradék anyagból.

maszk varrás
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány második hullámában ismét egyre szigorúbb szabályok léptek érvénybe, a maszkviselést már számos helyen kötelezővé tették, noha a boltokban, gyógyszertárakban kapható darabok még mindig nagyon drágák. Nem véletlen, hogy egyre többen választják a 60 fokon mosható, tartós textilmaszkokat.

A BKK már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy leszállíttathatják a járművekről azokat, akik maszk nélkül utaznak, és akár 8 ezer forintos büntetéssel is sújthatják, de a boltokban, rendezvényeken is szigorúan ellenőrzik a maszkviselést. Ennek elmulasztására a védőeszközök magas ára sem lehet magyarázat, ma már rengeteg boltban kaphatók textilmaszkok, de akár házilag is elkészíthetők.

Maszk házilag: akár varrás nélkül is

Bár a varrott maszkok szövése kevésbé sűrű, így alapvetően nem szűrik ki az apró részecskéket a levegőből, az orrból és a szájból távozó cseppeknek útját állják. Mivel pedig a vírus cseppfertőzéssel terjed, a maszk viselésével alacsonyra csökkenthető a fertőzés kockázata. Elkészítéséhez még varrógép, sőt cérna sem feltétlenül kell.

Ahogy a fenti videóból kiderül, elegendő hozzá két hajgumi és egy egyszerű kendő, amelyet megfelelően összehajtogatva egy olyan maszk lesz a végeredmény, amely nem csúszkál az arcon, és nem melegíti feleslegesen a nyakat. Így jobb, mintha csak simán az arca elé kötötte volna az ember a kendőt.

Maszk pólóból, pár perces munkával

Szinte mindenkinek akad néhány kinyúlt, de még használható, ép anyagú pólója, amit már biztosan nem vesz fel: az ilyen ruhadarab is jó maszkalapanyag lehet, ha dupla réteget használ fel belőle a készítője. Arra viszont figyelj, hogy az anyag ép legyen, a lyukas, szétfoszlott ruha már nem alkalmas erre sem.

A kendős módszerhez képest annyiban macerásabb a megoldás, hogy egy vonalzóra, jelölőceruzára vagy krétára, továbbá némi vagdosásra szükség van a videóban elsőként bemutatott maszk elkészítéséhez, de azért még mindig a legegyszerűbb megoldások közé tartozik.

Maszk kézi varrással

Bár sok interneten közzétett videóban készítenek maszkokat varrógéppel, ilyen eszköz valószínűleg nincs mindenkinek otthon. Szerencsére kézi varrással ugyanolyan mutatós darabok kreálhatók: fogj egy tűt, egy cérnát és némi maradék ruhaanyagot, és már kezdődhet is az alkotás!

Az előbbieknél persze jóval több időt és némi varrástudást igényel a fenti videóban bemutatott maszk, varrógép viszont egyáltalán nem szükséges hozzá. Néhány órát azért kezdőknek rá kell szánnia, de akinek rááll a keze, hamar elláthatja a családot egyedi, szép maszkokkal, amelyhez akár méteráru- vagy hobbiboltokban is kaphatók aranyos és szép anyagok.

Miért jó a textilmaszk?

A textilmaszk jó választás annak, aki a hétköznapokban, például bevásárláshoz vagy közlekedési eszközökön utazva hordaná a védőfelszerelést, és nem szeretne egyszer használatos maszkokat vásárolni, választásával pedig a környezetét is kímélné. Arra viszont oda kell figyelni, hogy viselőjük mindig tiszta kézzel érintse meg az anyagot, és használat, különösen átnedvesedés után kimossa 60 fokon, mosószeres vízben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A Koronavírus Kisokos biológusai szerint korábbi tesztek kimutatták, hogy a varrott maszkok legjobb alapanyaga a konyharuha, ami 70%-ban szűr, az ép pamutpóló, ami 50%-ban, és még a sál is 48%-ot kiszűr, miközben a légzést is lehetővé teszi. Természetesen egyszerűen sál vagy kendő is hordható, ha az orrtól a nyakig takar, és nem tapogatja az ember.

Van-e veszélye a maszkviselésnek?

A nyáron egyre gyakrabban hangzott el a vád, mely szerint a maszkviselés értelmetlen, ráadásul veszélyes is. Az orvosok azonban megcáfolták a félreértésen alapuló teóriákat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük