Mire jó a sebészeti maszk, és mire nem? A Semmelweis Egyetem tájékoztatója
Az egyszer használatos maszkokat sem szabad lebecsülni.

koronavirus-felelem-szorongas-panik
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy a koronavírus-járvány terjedése lassíthatóvá váljon, fontos betartani a kijárási korlátozások szabályait, és csak a legszükségesebb időre elhagyni az otthont. Megoszlanak a vélemények a maszk és a kesztyű viseléséről, pedig helyes használatuk valóban hozzájárulhat a fertőzések elkerüléséhez.

A Semmelweis Egyetem egy korábbi oktatóvideójából megtanulhatta az ember a helyes, alapos kézmosás mozdulatait, nemrégiben pedig a légzésvédelmi maszkok és más védőfelszerelések használatáról közölték a tudnivalókat.

Sebészi és légszűrős maszkok

A maszkok között a legkönnyebben elérhetők az egyszer használatos darabok, melyeket sebészeti maszkoknak is hívnak, ezek a Semmelweis Egyetem közleménye szerint elsősorban a viselő személy kórokozóitól védik a környezetet, hiszen a vírus cseppfertőzéssel, így például köhögés, lehelet, tüsszentés útján terjed. Átnedvesedés után cserélni kell őket, mivel a nedvesség jó táptalajt jelent a kórokozók számára.

Szűrő típusú légzésvédő eszközök közé a részecskeszűrő félálarcok, az FFP1-es, FFP2-es és FFP3-as maszkok tartoznak. Ezeket arra fejlesztették ki, hogy a levegőben lévő szennyező anyagok szervezetbe jutását az egészséget nem károsító szintre csökkentsék a védendő személy számára. Ez tehát a viselőjét az előbbinél jóval hatékonyabban is képes megvédeni a fertőzésektől, noha az archoz nem teljesen illeszkedő eszközök az úgynevezett alászívás miatt nem jelentenek százszázalékos védelmet.

Az egészségügyi dolgozók figyelmét fel szokták hívni arra is, hogy az arcszőrzet gátolja a maszk és az arc teljes érintkezését, és a hajat is javasolják copfba fogva hordani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A maszk felvételénél figyelni kell arra, hogy takarja el teljesen az orrot és a szájat. A viselője a gumiszárakkal rögzítse a füleken, majd az orr-részt simítsa rá az orra és az arcra, hogy az stabilan illeszkedjen az orrnyeregre! Az egyéni védőfelszerelések szakszerű használatát az egyetem videón is megmutatta.

Varrott maszkok: érdemes hordani

Mivel a maszkok ára gyakorlatilag az egekbe szökött, és a gyógyszertárakban már többszázszorosa is lehet azok eredeti értékének, többen úgy döntöttek, saját maguk varrnak maszkot többrétegű ruhaanyagból.

A Koronavírus Kisokost összeállító magyar biológusok szerint ugyan a textilek szövése általában nem elég sűrű, és a végeredmény legtöbbször nem is illeszkedik tökéletesen az archoz, a betegség terjedésének megfékezésében mindenképp sokat segíthetnek az otthon kreált maszkok is, hiszen az orrból és a szájból távozó cseppeknek legalább részben útját állják.

Ez természetesen akkor jó megoldás, ha csak tiszta kézzel érinti meg azokat a viselője, és naponta kimossa mosószeres vízben. A biológusok azt is leírták, hogy korábbi tesztek szerint a varrott maszkok legjobb alapanyaga a konyharuha, ami 70%-ban szűr, az ép pamutpóló, ami 50%-ban, és még a sál is 48%-ot kiszűr, miközben a légzést is lehetővé teszi. Sál vagy kendő is hordható, ha az orrtól a nyakig takar, és nem tapogatja az ember.

Veszélyes a helytelen maszkviselés?

A szakszerűtlen maszkviselés veszélyeire több helyen felhívták már a figyelmet. Amennyiben az ember az arcához, a maszk alá nyúl, vagy szennyeződést követően is hordja, valóban kockáztathatja az egészségét. A szem és az orr piszkálásával a vírus utat nyer a szervezetbe, ahogy a piszkos kézzel összefogdosott vagy cigarettázás miatt félretolt maszk sem véd meg a fertőzésektől.

Biológusaink mindenekelőtt azt is leszögezték: maszkokra, különösen a légszűrővel ellátott darabokra elsősorban azoknak az orvosoknak és ápolóknak van szüksége, akik a betegekkel közvetlen kapcsolatban állnak, így a legfontosabb, hogy nekik álljanak rendelkezésükre a megfelelően védő eszközök. A legbiztosabb védekezés a civilek számára pedig az, ha tényleg csak a legszükségesebb időre hagyják el az otthonukat.

A Koronavírus Kisokost egyébként érdemes átböngészni, ha nem minden egyértelmű a járvány kapcsán, hiszen közérthetően adja meg a választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Kézmosás előtt és után: mi változik?

Valóban hatásos védekezés a vírusfertőzés ellen a szappanos kézmosás? Előtte-utána képeken mutatták meg, miért nem szabad elfeledkezni róla.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük