Mire jó a sebészeti maszk, és mire nem? A Semmelweis Egyetem tájékoztatója

Az egyszer használatos maszkokat sem szabad lebecsülni.

koronavirus-felelem-szorongas-panik

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hogy a koronavírus-járvány terjedése lassíthatóvá váljon, fontos betartani a kijárási korlátozások szabályait, és csak a legszükségesebb időre elhagyni az otthont. Megoszlanak a vélemények a maszk és a kesztyű viseléséről, pedig helyes használatuk valóban hozzájárulhat a fertőzések elkerüléséhez.

A Semmelweis Egyetem egy korábbi oktatóvideójából megtanulhatta az ember a helyes, alapos kézmosás mozdulatait, nemrégiben pedig a légzésvédelmi maszkok és más védőfelszerelések használatáról közölték a tudnivalókat.

Sebészi és légszűrős maszkok

A maszkok között a legkönnyebben elérhetők az egyszer használatos darabok, melyeket sebészeti maszkoknak is hívnak, ezek a Semmelweis Egyetem közleménye szerint elsősorban a viselő személy kórokozóitól védik a környezetet, hiszen a vírus cseppfertőzéssel, így például köhögés, lehelet, tüsszentés útján terjed. Átnedvesedés után cserélni kell őket, mivel a nedvesség jó táptalajt jelent a kórokozók számára.

Szűrő típusú légzésvédő eszközök közé a részecskeszűrő félálarcok, az FFP1-es, FFP2-es és FFP3-as maszkok tartoznak. Ezeket arra fejlesztették ki, hogy a levegőben lévő szennyező anyagok szervezetbe jutását az egészséget nem károsító szintre csökkentsék a védendő személy számára. Ez tehát a viselőjét az előbbinél jóval hatékonyabban is képes megvédeni a fertőzésektől, noha az archoz nem teljesen illeszkedő eszközök az úgynevezett alászívás miatt nem jelentenek százszázalékos védelmet.

Az egészségügyi dolgozók figyelmét fel szokták hívni arra is, hogy az arcszőrzet gátolja a maszk és az arc teljes érintkezését, és a hajat is javasolják copfba fogva hordani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A maszk felvételénél figyelni kell arra, hogy takarja el teljesen az orrot és a szájat. A viselője a gumiszárakkal rögzítse a füleken, majd az orr-részt simítsa rá az orra és az arcra, hogy az stabilan illeszkedjen az orrnyeregre! Az egyéni védőfelszerelések szakszerű használatát az egyetem videón is megmutatta.

Varrott maszkok: érdemes hordani

Mivel a maszkok ára gyakorlatilag az egekbe szökött, és a gyógyszertárakban már többszázszorosa is lehet azok eredeti értékének, többen úgy döntöttek, saját maguk varrnak maszkot többrétegű ruhaanyagból.

A Koronavírus Kisokost összeállító magyar biológusok szerint ugyan a textilek szövése általában nem elég sűrű, és a végeredmény legtöbbször nem is illeszkedik tökéletesen az archoz, a betegség terjedésének megfékezésében mindenképp sokat segíthetnek az otthon kreált maszkok is, hiszen az orrból és a szájból távozó cseppeknek legalább részben útját állják.

Ez természetesen akkor jó megoldás, ha csak tiszta kézzel érinti meg azokat a viselője, és naponta kimossa mosószeres vízben. A biológusok azt is leírták, hogy korábbi tesztek szerint a varrott maszkok legjobb alapanyaga a konyharuha, ami 70%-ban szűr, az ép pamutpóló, ami 50%-ban, és még a sál is 48%-ot kiszűr, miközben a légzést is lehetővé teszi. Sál vagy kendő is hordható, ha az orrtól a nyakig takar, és nem tapogatja az ember.

Veszélyes a helytelen maszkviselés?

A szakszerűtlen maszkviselés veszélyeire több helyen felhívták már a figyelmet. Amennyiben az ember az arcához, a maszk alá nyúl, vagy szennyeződést követően is hordja, valóban kockáztathatja az egészségét. A szem és az orr piszkálásával a vírus utat nyer a szervezetbe, ahogy a piszkos kézzel összefogdosott vagy cigarettázás miatt félretolt maszk sem véd meg a fertőzésektől.

Biológusaink mindenekelőtt azt is leszögezték: maszkokra, különösen a légszűrővel ellátott darabokra elsősorban azoknak az orvosoknak és ápolóknak van szüksége, akik a betegekkel közvetlen kapcsolatban állnak, így a legfontosabb, hogy nekik álljanak rendelkezésükre a megfelelően védő eszközök. A legbiztosabb védekezés a civilek számára pedig az, ha tényleg csak a legszükségesebb időre hagyják el az otthonukat.

A Koronavírus Kisokost egyébként érdemes átböngészni, ha nem minden egyértelmű a járvány kapcsán, hiszen közérthetően adja meg a választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Kézmosás előtt és után: mi változik?

Valóban hatásos védekezés a vírusfertőzés ellen a szappanos kézmosás? Előtte-utána képeken mutatták meg, miért nem szabad elfeledkezni róla.

Koronavírus ellen a leghatékonyabb módszer: fotón mutatták meg, mi történik 30 másodperc kézmosás után

A koronavírus ellen a szappanos kézmosás segíthet, mely fél perc után nagyon látványos eredményre vezet.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük