A COPD legelső tünetei, amire érdemes figyelni: fokozatosan alakul ki
Tüdőgyógyász beszélt arról, milyen visszafordíthatatlan folyamat zajlik a tüdőben COPD-megbetegedés esetén.

copd nyitó (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A COPD-s betegek közel 90%-a dohányzik, vagy dohányzott korábban, de a betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a környezetszennyezés, a városi szmog, lehet munkahelyi ártalom, és okozhatja genetikai eltérés is. 

Milyen visszafordíthatatlan folyamat játszódik le a tüdőben, amitől a betegek számára egyre nehezebbé válik a légzés? Erről kérdeztük dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát.

Köhögés és nehézlégzés az első tünet

A szerzett betegség első tünetei jellemzően 40-45 éves kor felett jelennek meg, rendszerint fokozatosan. A folyamat kezdetén a légúti gyulladás tünetei uralják a képet: ebben a stádiumban jellemző a köhögés, a változó intenzitású köpetürítés. A panaszok kezdetben csak reggelente, később egyre gyakrabban, napközben is jellemzőek.  

GettyImages-174997559

Így csökken a légzőfelület

A tüdőben a gázcsere a kis léghólyagocskák hajszálerekkel gazdagon átszőtt falában történik. Oda az egyre vékonyodó hörgőkön, hörgőcskéken jut az oxigéndús levegő, majd kilégzéskor a széndioxiddal keveredett levegő ezeken keresztül távozik. COPD-ben az említett külső hatásokra a hörgők nyálkahártyájában tartós gyulladás alakul ki. Emiatt a nyálkahártya megduzzad, sok váladék termelődik, a hörgők falában levő izmok összehúzódnak: ez a három tényező eredményezi a hörgőszűkületet, ami miatt sípoló légzés, nehézlégzés alakul ki. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyon súlyos esetben a hörgők akár le is záródhatnak, ekkor a léghólyagocskák vékony fala elszakad, és a szőlőfürtszerűen elhelyezkedő léghólyagocskák egymásba szakadnak, ezáltal nagyobb közös légtér, de csökkenő légzőfelület alakul ki. Ilyenkor beszélünk tüdőtágulásról. Ugyanakkor a tartós gyulladás hatására a hörgőfal szerkezete is fokozatosan átépül, kötőszövet szaporodik fel, emiatt veszít a tüdő a rugalmasságából, és kialakul a maradandó hörgőszűkület.

Ezért fontos a korai felismerés és kezelés

Mindezek következménye a légzőfelület fokozatos csökkenése és ezzel arányosan a légszomj megjelenése. Az eleinte csak nagyobb terhelésre - például lépcsőzésnél - jelentkező nehézlégzés a folyamatok előrehaladásával fokozatosan súlyosbodik, rontva a betegek életminőségét, szűkítve az életterüket. Előrehaladott állapotban oxigén adására is szükség lehet.

GettyImages-1215016026

A COPD nem gyógyítható, de légzésfunkciós vizsgálattal kimutatható, és ha időben kezdődik a kezelése, a tünetek súlyosbodása lelassítható. Emellett fontos a dohányzás elhagyása, ezzel jelentősen javítani lehet a hörgők krónikus gyulladásán.

A COPD első jelei

A COPD alatt olyan visszafordíthatatlan folyamat játszódik le a tüdőben, amitől a betegek egyre nehezebben tudnak lélegezni.

(Képek forráda: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük