Kulcsfontosságú a korai felismerés a hasnyálmirigyráknál: ezekkel a vizsgálatokkal időben kimutatható
A hasnyálmirigyrák alattomos ráktípus, aminek jelenléte csak laborvizsgálatokkal mutatható ki biztosan.

hasi-ultrahang-vizsgalat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hasnyálmirigyrák kimutatásához általában több vizsgálati módszert is kombinálnak, mivel egy ultrahang segítségével látható elváltozás nem feltétlenül rosszindulatú rákot jelez, olykor jóindulatú elváltozásra vagy hasnyálmirigy-gyulladásra is utalhat.

A rákgyógyítás.hu szakemberei a veszélyes ráktípus vizsgálati és kezelési módszereiről nyújtottak átfogó tájékoztatást. 

Hasnyálmirigyrák vizsgálata

A hasnyálmirigyrák jelenlétét biztosan vérvizsgálattal lehet kimutatni, a laboratóriumi eredmények közül gyanút kelthet a megemelkedett vércukorszint, a magasabb lipáz- és amilázaktivitás, ugyanakkor ki tudnak mutatni olyan vérösszetevőket is, amelyek ugyancsak a daganat jelenlétére utalnak.

GettyImages-157986681
Fotó: angelp / Getty Images Hungary

A klasszikus röntgenvizsgálatok az újabb módszerek elterjedésével háttérbe szorultak. Ultrahanggal az esetek négyötödében tudják kimutatni a hasnyálmirigytumort. A klasszikus külső ultrahang mellett a vizsgálati módszer kombinálható tűbiopsziával, amikor a szervből szövettani mintát is vesznek.

Belső ultrahangot endoszkópos, esetleg laparoszkópos vizsgálattal végeznek, ugyanakkor előfordult, hogy műtét közben is alkalmaznak ultrahangot, hogy a kisebb daganatokat megtalálják és körülhatárolják. A kisebb daganatok kimutatására ugyancsak alkalmas a CT, és létezik CT-vezérelt szövettani vizsgálat is. Az irányba is folynak kutatások, hogy a székletben miként mutathatók ki a tumorra utaló jellemzők.

A hasnyálmirigyrák gyógyítása

A hasnyálmirigy-daganat nehezen kezelhető, az utóbbi néhány évben a hatékonyabb gyógykezelés eredményeként a nagyon ijesztő halálozási adatok ugyan némileg javultak, ám a betegség ma is az egyik legveszélyesebb tumor. Ez a daganattípus a kései felfedezés és diagnosztizálás miatt ma is a legtöbb esetben olyan visszafordíthatatlan elváltozás, amely esetében a gyógyítás gyakran az élet meghosszabbítására és a fájdalomcsillapításra szűkül be.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amint valamennyi daganattípusnál, a hasnyálmirigyrák esetében is a tumor kiterjedtsége, környezetéhez való viszonya, az áttétek jelenléte, mennyisége, elterjedtsége és viselkedése határozza meg a terápiát. A daganat kezelésében azonban alapvetően egyértelműen a sebészeté a meghatározó szerep, az operáció sikerének függvényében - mint a daganatterápiáknál általában - ugyanakkor rendszerint szükség van más kezelésre is. Fontos megjegyezni, hogy a felfedezett daganatok kisebb hányadában - 15-20 százalékában - van lehetőség az operációra.

Előrehaladott hasnyálmirigyrák esetében a kemoterápia mellett gyakran alkalmaznak külső besugárzást önállóan vagy a gyógyszeres kezeléssel kombinálva. Klinikai adatok szerint az eseteknek tehát legalább háromnegyedében már operálhatatlan (inoperábilis) a tumor, mire a beteg orvoshoz kerül - ekkorra ugyanis a tumoros szövet behálózza a környező szerveket is, vagy áttéteket képezett a szervezet más, távolabbi régióiban.

Az operációt ugyanakkor egyes esetekben akkor is elvégzik, ha az nem ad reményt a gyógyulásra: az emésztési bántalmakat, a patkóbélre nehezedő nyomást vagy az epevezeték elzáródását próbálják csökkenteni, megszüntetni. A rossz általános állapotban lévő, kisugárzó, nehezen tompítható fájdalmaktól szenvedő beteg számára azonban minden beavatkozás fokozott kockázatot jelent.

GettyImages-809169604
Fotó: JazzIRT / Getty Images Hungary

Gyógyulási esélyek

A hasnyálmirigyrák nagyon alattomosan kialakuló és gyakran agresszív betegség, amit sajnos sokszor már csak előrehaladott állapotban fedeznek fel, amikor a daganat szétterjedt, és összekapaszkodott a környezetével, ezért nem lehet eltávolítani. Az orvosok mai tudása szerint a gyógyítás ilyen esetekben gyakran csak a fájdalom csökkentésére korlátozódhat. Azoknak a betegeknek van több esélyük, akiknél még az áttétek elburjánzása előtt sikerült eltávolítani a daganatot, illetve szervezetük jól reagál a daganatellenes kezelésekre.

A rákból gyógyult Tari Katalin története

A gyöngyöspatai patikusnőnél tüdőrákot diagnosztizáltak többszörös áttéttel, ám ahogy ő mondja: felébredt benne az élni akarás.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük