Hogyan gyógyítható a májrák? Nem csak az alkohol miatt alakulhat ki
A májrák kezelésével és a gyógyulási esélyekkel kapcsolatosan szakorvosok nyilatkoztak.

hasfajas has
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mellráknál sokkal kevesebbszer esik szó a májrákról, pedig idehaza minden évben mintegy kétezer betegnél diagnosztizálják a daganatos betegséget. A tévhitekkel ellentétben nemcsak a túlzott alkoholfogyasztás, hanem vírusfertőzések és anyagcsere-betegségek is okozhatnak olyan májkárosodást, amelynek talaján nagyobb kockázattal alakul ki májrák.

Ugyan egyre szélesebb a magyar betegek számára is elérhető terápiás paletta, ám az életkilátásokat alapvetően továbbra is az határozza meg, hogy időben felismerik-e a májrákot - hívja fel a figyelmet a májrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja kapcsán a Gyógyulj Velünk Egyesület. A civil szervezet ismeretterjesztő riportot forgatott a betegségről.

Gyógyulási esélyek a májrákból

Azoknak van nagyobb esélye felvenni a harcot a betegséggel, akiket meg tudnak operálni. Ha műthető, a daganatos gócok ellen leggyakrabban közvetlenül a májba bevezetett katéteren keresztül adott kemoterápiával vagy a tumoros májrészt elsorvasztó rádiófrekvenciás kezeléssel lehet küzdeni.

GettyImages-636182646
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A májrák kezelésében klasszikus infúziós kemoterápiát nem használnak, a betegek állapotát célzott daganatellenes hatóanyagot tartalmazó tablettákkal igyekeznek stabilizálni.

Az immunterápia

Az egyre több daganattípusban eredménnyel alkalmazott immunterápiákat májrákban eddig nem használták, azonban az utóbbi időszak szakmai publikációi ebben áttörést jeleznek, a májrák ellen több mint egy évtizede használt kezelési módok alapvető átalakulását, ezzel az életkilátások javulását vetítik előre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Immunterápiák alatt nem különféle „immunerősítőként” hirdetett készítményekre kell gondolni, hanem speciális immuno-onkológiai hatóanyagokra, amelyeket vagy önmagukban vagy terápiás kombinációban használnak a daganatok ellen.

A májrák kezelése

A magyar betegek lehetőségei, a korai stádiumban felfedezett, valamint a kiújult és az előrehaladott májrák kezelési módjáról is beszéltek a Gyógyulj Velünk Egyesület által szervezett online szakorvosi előadás során.

A program ingyenes, az előadás - amely végén a résztvevők felmerülő kérdéseire is válaszolnak - regisztráció nélkül követhető a www.facebook.com/egyesulet.gyogyuljvelunk oldalon. A nemrég közzétett, a májrák kezelésének orvosi és emberi oldalát egyaránt megvilágító kisfilm a www.rakgyogyitas.hu/majtumor oldalon látható.

Rákkeltő vegyület az ételekben: kiderült, mi tartalmazza a legtöbb akrilamidot

Az akrilamid a keményítőtartalmú élelmiszerekben természetes módon képződik magas hőmérsékleten, ami potenciálisan növelheti a daganat kockázatát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük