Rákkeltő gyulladások a szervezetben, amiket fontos időben kezeltetni: nem csak baktériumok okozhatják

A szervezetben lévő gyulladások is okozhatnak rákos daganatokat.

gyulladásos rák nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rákkeltőként azonosított fertőzések jelentős része krónikus gyulladást vált ki, ami több daganattípusnál a - végül daganathoz vezető - genetikai hibák egyik okozója.

Dr. Kopper László és dr. Tímár József patológus professzorok 2020 februárjában megjelent tanulmánya szerint régóta ismert, hogy a tartósan fennálló gyulladások növelik a rosszindulatú daganatok kialakulásának veszélyét.

Rákkeltő gyulladások a testben

A májgyulladást okozó Hepatitis B és C vírus, a krónikus atrófiás gyomorgyulladást okozó Helicobacter pylori baktérium, a krónikus méhnyakgyulladást kiváltó HPV is növeli a rákos daganatok kockázatát.

Sőt, újabban fény derült arra is, hogy a prosztatarák kockázatát növelő krónikus prosztatagyulladás hátterében sok esetben szintén egy kórokozót, az úgynevezett XMR-vírust lehet azonosítani. Rákkeltő gyulladásokat azonban nem csak kórokozók válthatnak ki.

Rákkeltő anyagok

A tanulmányban példaként említik az évtizedeken át szigetelésre használt azbeszt által okozott krónikus tüdőgyulladást, ami jelentősen növeli a tüdőrák kockázatát. De ugyanez igaz a túlzott alkoholfogyasztás talaján kialakuló krónikus hasnyálmirigy- és májgyulladásra is, amelyek a hasnyálmirigyrák és a májrák rizikóját emelik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kockázatot hordoz a reflux, amikor a gyomorsav felmaródást, ezáltal gyulladást okoz a nyelőcsőben, növelve a nyelőcsőrák rizikóját. De az epekő is rizikótényező, mert folyamatos mechanikai irritációt okozva hozzájárul a krónikus epehólyag-gyulladáshoz, ami növeli az epehólyagrák valószínűségét.

A fokozott UV-sugárzás is gyulladásos folyamatot indít el: a bőr regenerációs képességének kimerülésével krónikus atrófiás bőrgyulladást okozhat, ami táptalaja többféle bőrdaganatnak is, például a melanomának vagy a bazálsejtes bőrráknak.

Az immunrendszer hibás működéséből eredő autoimmun betegségek egy részénél a szervezet önmagát támadja meg, az e folyamat miatti szövetpusztulás vált ki krónikus gyulladást. Ez a helyzet a fekélyes vastagbélgyulladás esetében is, amikor a bélfal, a vastagbél nyálkahártyája károsodik fokozottan, ezáltal a betegség a vastagbélrák kockázatát növeli.

10 superfood rák ellen, ami minden évszakban kapható - Nem is drágák

A következő élelmiszerek az év nagy részében kaphatóak, és nem rónak komoly terhet a család költségvetésére.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük