Kétszer annyi rákos beteg lesz 20 éven belül a WHO szerint - Kiderült, mivel előzhető meg

Nem túl biztató adatokat közöltek szakértők a rákos megbetegedések számának alakulásáról.

rákos beteg nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közvetkező két évtizedben csaknem a kétszeresére nőhet a rákos esetek száma a világ szegényebb régióiban, ám a tehetősebb országokban is jelentős növekedésre lehet számítani - tette közzé globális helyzetjelentését az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, azaz a WHO a Nemzetközi Rákkutatási Szervezet, röviden IARC, friss előrejelzései alapján - írja a Rákgyógyítás.hu.

2018-ban a világon hivatalosan 18,1 millió embernél állapítottak meg rákot, 2040-ben várhatóan mintegy 29-37 millió embernél alakul ki rosszindulatú daganat - írja a szervezet jelentése, amelyet 2020-ban publikáltak.

Egyre több a rákos beteg

Minél hosszabb az emberek várható élettartama, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy életük során daganatos betegséggel kell szembenézniük.

rákos beteg 1
Fotó: Dimitri Otis / Getty Images Hungary

Ebből következik az az ellentmondás is, miszerint az egészségesebb társadalmakban magasabb lehet a rák kialakulásának kockázata. Ez abból adódik, hogy a fejlett, egészségtudatos társadalmakban nem halnak meg az emberek „idő előtt” egyébként jelentős mértékben elkerülhető vagy késleltethető kórképekben, például infarktusban, agyvérzésben, fertőzésben, így többeknek van esélyük olyan magas életkort megélni, amikor valamilyen daganatos betegség kialakul a szervezetükben. A hazai Nemzeti Rákregiszter 2001-ig visszakereshető éves adatsorai is azt tükrözik: annak ellenére, hogy 2001 és 2016 között jelentősen csökkent Magyarország népessége, a rákos betegek száma növekvő tendenciát mutat.

Életmódbeli tényezők is közrejátszanak

- Az esetszám emelkedésének elsődleges oka a világ népességének növekedése és idősödése, ám életmódbeli tényezők is hozzájárulnak ehhez - erősítette meg a fenti összefüggést az MTI által idézett DPA hírügynökségnek dr. Michael Baumann, a Német Rákkutatási Központ vezetőjének nyilatkozata, aki szintén jelentős emelkedésre számít a daganatos betegek számában. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy mindez az embereken is múlik.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A tudomány jelen állása szerint, ha az ember mindent elkövet, azaz kerüli az elhízást, rendszeresen mozog, egyáltalán nem, vagy csak kevés alkoholt fogyaszt, egészséges ételeket eszik, a rák ellen ajánlott minden védőoltást beadat, és minden ajánlott óvintézkedést megtesz, úgy a rákos esetek 40%-a megelőzhető - magyarázta a professzor.

A rákbetegségek számának növekedése nem jelenti automatikusan, hogy a daganatos betegségben elhunytak száma is ugyanolyan arányban növekedne. Egyre nagyobb az aránya ugyanis azoknak, akik meggyógyulnak a betegségből. Ugyanakkor a világban nagy az egyenlőtlenség ezen a téren (is). Erre világított rá dr. Elisabete Weiderpass, a Nemzetközi Rákkutatási Szervezet igazgatója is. Amint fogalmazott, ugyan az elmúlt ötven évben óriási előrelépés történt a rákmegelőzésben és a rákkezelésben is, ám ez nem egyenlően történt a világban: 2000 és 2015 között 15 év alatt 20%-kal csökkent az elkerülhető „idő előtti” halálozások kockázata, de a szegényebb országokban ez a csökkenés csak 5% volt.

rák betegség
Fotó: DMEPhotography / Getty Images Hungary

A ráktúlélés esélye tehát jóléti kérdés is. A szegényebb országok betegei, valamint a gazdag országok szegényebb betegei kisebb eséllyel gyógyulnak meg a tumorból. A világszervezet egyik fontos célkitűzése az esélyegyenlőtlenség csökkentése, hogy az orvosilag megmenthető életeket valóban meg is tudják menteni a világ minél több szegletében.

Rákmegelőző, fiatalít, és tele van hasznos ásványi anyagokkal: 8 szupertáplálék, aminek a tányéron a helye

A szuperételeknek nevezett élelmiszerek a betegségek megelőzésében segítenek, hozzájárulnak a szervezet tökéletes egészségéhez, és hatással vannak a vitalitásra, valamint a jó közérzetre is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük