Nyirokcsomó-duzzanattal is indulhat: a limfóma korai tünetei, amikor még jól gyógyítható a rákbetegség
A limfóma korai felismerés esetén még jól gyógyítható, de tudni kell a legelső tüneteit.

nyirokcsomó duzzanat vizsgálat (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A limfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedése, mely a fehérvérsejtek egy típusát, a limfocitákat érinti. A kóros limfocitákból összegyűlő duzzanat a test nyirokrendszerének bármelyik pontjáról indulhat. A nyirokcsomókban, elég gyakran a lépben vagy a csontvelőben fordul elő, de egyszerre több szervet is megtámadhat.

A limfóma két típusát, a Hodgkin-kór és a non-Hodgkin limfómát egyaránt a legjobban gyógyítható ráktípusok közé sorolják, különösen igaz ez korai felismerés esetén, amikor a gyógyulási esély még 80-90%-os. Ehhez azonban jó, ha az ember ismeri a betegség legelső tüneteit.

A limfóma tünetei

A betegség legszembetűnőbb tünete a nyirokcsomó-duzzanat. Ez a göb ugyan nem jár fájdalommal, az mégis megkülönbözteti a fül, a fog vagy bármely testrész gyulladásából eredő csomóktól, hogy folyamatosan és viszonylag gyorsan növekszik. 

A limfóma általánosabb tünete az éjszakai izzadás, a fáradékonyság, bőrviszketés és a fel-fellépő légszomj. Gyakran jár együtt hőemelkedéssel, lázzal, de étvágytalanná is teheti a betegség az érintettet, ami egy idő után látványos fogyáshoz is vezethet.

Az érintett szervtől is függ a tünet

A tüneteket az is meghatározza, hol alakult ki pontosan a limfómás duzzanat. Amennyiben például az emésztőszervekben képződik, emésztési zavarok, hasfájás, hányinger, hasmenés léphet fel. A tüdő és a mellkas érintettsége köhögéssel, mellkasi fájdalommal ad jelet magáról, de a veseműködés megváltozása, a lép megnagyobbodása is utalhat rá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A laboreredmények is beszédesek ilyenkor, amely az első lépést jelenti a diagnózis felé. Bármely, de elsősorban a csontvelőt is érintő limfóma esetén jellemző, hogy a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma csökkenni kezd, vérszegénység alakul ki.

A legfontosabb értékek ilyenkor a laboreredményben a VVT-szám - vörösvérsejtek száma -, az FVS - fehérvérsejtek száma - és a trombocita - vérlemezkék száma.

Közös jellemzője azonban a különböző nyirokmirigyekben kialakuló limfómáknak, hogy az immunrendszert gyengítik, így a szervezet egyre nehezebben képes felvenni a harcot a betegségekkel, egyre gyakrabban dől ágynak az ember egy-egy fertőzés következtében.

A betegség gyanúja esetén az első lépés, amit a háziorvos előír, az a laborvizsgálat, illetve a fizikális vizsgálat, az egyes nyirokcsomók tapintásos vizsgálata. Ezeket követheti a képalkotó vizsgálat, azaz a CT vagy az MRI, majd a biopszia, melynek során a nyirokcsomóból vesznek mintát, végül csontvelői érintettség esetén csontvelővizsgálat.

Miből egyél sokat a hormonrendszer egészségéért?

A hormonháztartás egészségéért sokat tehet az ember testmozgással és a megfelelő étrenddel is. Néhány étel és ital kihagyhatatlan a listából.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük