Nyirokcsomó-duzzanattal is indulhat: a limfóma korai tünetei, amikor még jól gyógyítható a rákbetegség

A limfóma korai felismerés esetén még jól gyógyítható, de tudni kell a legelső tüneteit.

Nyirokcsomó-daganat, limfóma tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A limfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedése, mely a fehérvérsejtek egy típusát, a limfocitákat érinti. A kóros limfocitákból összegyűlő duzzanat a test nyirokrendszerének bármelyik pontjáról indulhat. A nyirokcsomókban, elég gyakran a lépben vagy a csontvelőben fordul elő, de egyszerre több szervet is megtámadhat.

A limfóma két típusát, a Hodgkin-kór és a non-Hodgkin limfómát egyaránt a legjobban gyógyítható ráktípusok közé sorolják, különösen igaz ez korai felismerés esetén, amikor a gyógyulási esély még 80-90%-os. Ehhez azonban jó, ha az ember ismeri a betegség legelső tüneteit.

A limfóma tünetei

A betegség legszembetűnőbb tünete a nyirokcsomó-duzzanat. Ez a göb ugyan nem jár fájdalommal, az mégis megkülönbözteti a fül, a fog vagy bármely testrész gyulladásából eredő csomóktól, hogy folyamatosan és viszonylag gyorsan növekszik. 

A limfóma általánosabb tünete az éjszakai izzadás, a fáradékonyság, bőrviszketés és a fel-fellépő légszomj. Gyakran jár együtt hőemelkedéssel, lázzal, de étvágytalanná is teheti a betegség az érintettet, ami egy idő után látványos fogyáshoz is vezethet.

Az érintett szervtől is függ a tünet

A tüneteket az is meghatározza, hol alakult ki pontosan a limfómás duzzanat. Amennyiben például az emésztőszervekben képződik, emésztési zavarok, hasfájás, hányinger, hasmenés léphet fel. A tüdő és a mellkas érintettsége köhögéssel, mellkasi fájdalommal ad jelet magáról, de a veseműködés megváltozása, a lép megnagyobbodása is utalhat rá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A laboreredmények is beszédesek ilyenkor, amely az első lépést jelenti a diagnózis felé. Bármely, de elsősorban a csontvelőt is érintő limfóma esetén jellemző, hogy a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma csökkenni kezd, vérszegénység alakul ki.

A legfontosabb értékek ilyenkor a laboreredményben a VVT-szám - vörösvérsejtek száma -, az FVS - fehérvérsejtek száma - és a trombocita - vérlemezkék száma.

Közös jellemzője azonban a különböző nyirokmirigyekben kialakuló limfómáknak, hogy az immunrendszert gyengítik, így a szervezet egyre nehezebben képes felvenni a harcot a betegségekkel, egyre gyakrabban dől ágynak az ember egy-egy fertőzés következtében.

A betegség gyanúja esetén az első lépés, amit a háziorvos előír, az a laborvizsgálat, illetve a fizikális vizsgálat, az egyes nyirokcsomók tapintásos vizsgálata. Ezeket követheti a képalkotó vizsgálat, azaz a CT vagy az MRI, majd a biopszia, melynek során a nyirokcsomóból vesznek mintát, végül csontvelői érintettség esetén csontvelővizsgálat.

Miből egyél sokat a hormonrendszer egészségéért?

A hormonháztartás egészségéért sokat tehet az ember testmozgással és a megfelelő étrenddel is. Néhány étel és ital kihagyhatatlan a listából.

Rendbe teszik a hormonrendszert: 10 étel és ital, amiből sokkal többet kellene fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük