Csökkenti a gyulladást a szervezetben, segít a gyors elalvásban: ideje újra felfedezni a csontlevest

Habár nem csodaszer, annyi mindenre hasznos, hogy megéri rendszeresen fogyasztani az egészségtudatos étrend részeként.

csontleves
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csontleves már régóta töretlen népszerűségnek örvend a magyar gasztronómiában. Ha valaki ágynak dől, szinte biztos, hogy legalább egy családtagjában felmerül a melengető, gyógyító fogás elkészítésének gondolata. 

Azonban nem csak a nátha tüneteinek enyhítésében segíthet a rendkívül tápláló lé, számos pozitív egészségügyi hatása van, ami miatt sokan esküsznek rá. 

Ezért olyan egészséges a csontleves

Valószínűleg mindenki hallotta már egy-egy idősebb rokontól, hogy a lassan, órákig főtt csontlé maga az orvosság. Napjainkban pedig jól megfigyelhető divat, hogy az egészségtudatos, életmódváltással foglalkozó bloggerek, táplálkozási szakértők is literszámra készítik a hűtőben sokáig elálló levest. A vasárnapi húsleves és a csontlé nem ugyanaz: utóbbi tovább, és sokkal több csont hozzáadásával készül.

Értékét éppen a lassú főzés során a csontokból és kötőszövetekből kioldódó tápanyagok adják. A rendkívül tápláló alaplét levesekhez, szószokhoz és mártásokhoz használják többek között. Na de miért éri meg rendszeresen fogyasztani?

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

A csontleves különösen gazdag a szervezet számára fontos tápanyagokban. A tápanyagtartalma nagyrészt a készítéséhez felhasznált alapanyagoktól függ. Az állati csontok kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és más nyomelemeket tartalmaznak. Ezekre az ásványi anyagokra a csontok felépítéséhez, megerősítéséhez van szükség. A csontvelő A- és K2-vitamint, cinket, vasat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat is tartalmaz. Az állati részek kollagénben is bővelkednek, ami a főzés során zselatinná alakul, ennek köszönhető hűléskor a leves kocsonyás állaga. A leves forrásakor a tápanyagok olyan formában kerülnek a lébe, amit a szervezet könnyen hasznosítani tud. 

Javítja az ízületek egészségét

A kollagén leginkább a bőr fiatalságának megőrzésével kapcsolatban jön szóba, azonban ez a csontokban, inakban, szalagokban található fő fehérje, így az ízületek szempontjából is fontos. A belőle kialakuló zselatin az ízületek egészségét támogató aminosavakat tartalmaz. A kötőszövetben, porcokban található glükózamin és kondroitin szintén ilyen hatással bír. 

Csökkenti a gyulladást

A csontlevesben lévő aminosavak, a glicin és arginin erős gyulladáscsökkentő tulajdonságúak. A témában biztató állatkísérletek születtek, ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek. A krónikus gyulladás számos egészségügyi problémához vezethet, például szívbetegséghez és diabéteszhez. A daganatos elváltozások és az Alzheimer-kór kockázatát is növeli. 

Az alvásban is segíthet

A glicin a vizsgálatok szerint még az elalvásban is segíthet. Egy tanulmány például arra a következtetésre jutott, hogy lefekvés előtt 3 gramm glicin jelentősen javította az alvászavarral küzdők alvásminőségét. Az alanyok gyorsabban merültek álomba, kevesebbszer ébredtek fel éjszaka, és mélyebben aludtak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A fogyni vágyóknak is hasznos

Bár a kalóriatartalma jellemzően alacsony, hatékonyan növelheti a teltségérzetet. Gazdag fehérjében, ami szintén hozzájárul az éhség szabályozásához, illetve az izomtömeg fenntartásához. Ez utóbbi azért is fontos, mert a szigorú, de fehérjehiányos diéták során az izomtömeg általában csökken. 

Arról, hogy mennyi csontlevest kéne fogyasztani a legjobb hatás érdekében, megoszlanak a vélemények. Vannak, akik napi egy csészére törekszenek. A tökéletes alaplét te magad is egyszerűen elkészítheted, például a következő recept segítségével.

Nézz meg más gyulladáscsökkentő táplálékokat is!

A krónikus gyulladás leküzdésében a következő egészséges táplálékok is segíthetnek. 

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék: krónikus gyulladással ajánlott minél többet enni belőlük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük