A cukorbetegséget megelőző állapotok tünetei - Ekkor szükséges a terheléses vércukorvizsgálat

A terheléses vércukorszint-vizsgálattal különböző, cukorbetegséget megelőző állapotokat lehet korán diagnosztizálni.

terheléses vércukorvizsgálat nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A terheléses vércukorvizsgálat, röviden OGTT a cukorbetegség és az azt megelőző állapotok diagnosztizálására szolgáló eljárás. Sokan úgy gondolják, elég csupán az ujjbegyből mért glükózérték, ám ez sem a prediabétesz, sem a cukorbetegség pontos diagnózisához nem elegendő. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája ezen vizsgálat menetét mondja el, valamit azt is, mikor érdemes OGTT-re menni.

Az OGTT, tehát az orális glükóztolerancia-teszt a terheléses vércukorvizsgálatot jelöli, melynek során 75 gramm glükózoldatot kell meginni, hogy fény derüljön az esetleges problémákra.

Az OGTT-vizsgálat

Maga a mérés két órát vesz igénybe, ezért az időigényesebb vizsgálatok közé tartozik. Első lépésben az éhomi vércukorszintet ellenőrzik, majd azt követően kell a glükózoldatot elfogyasztani. Utána bizonyos időközönként ismét vért vesznek. Az OGTT-vizsgálat leggyakrabban hárompontos, vagyis éhomi, 60 és 120 perces értékeket mérnek, hiszen csakis így állapítható meg a pontos diagnózis.

terheléses vércukorvizsgálat 1
Fotó: Yoshiyoshi Hirokawa / Getty Images Hungary

Mikre lehet következtetni az eredményből?

Az OGTT-vizsgálat során a cukorbetegség, inzulinrezisztencia és egyéb prediabéteszes állapotok meglétére derülhet fény. Fontos, hogy a vizsgálat során ne csak a vércukor-, hanem az inzulinszinteket is ellenőrizzék, hiszen az inzulinrezisztencia, röviden IR esetén gyakori, hogy a vércukorértékek normál tartományon belül mozognak, ám az inzuliné már kiugrásokat mutat. 

Mikor érdemes terheléses vércukorvizsgálaton részt venni?

Terheléses vércukorvizsgálaton azoknak érdemes részt venniük, akik valamilyen okból kifolyólag magasabb rizikócsoportba tartoznak IR és diabétesz szempontjából, illetve akiknek valamilyen ezekre utaló tünetük van.

Figyelemfelhívó tünetek

 • Menstruációs zavarok,
 • teherbeesési nehézségek, meddőség,
 • fáradtság, koncentrációzavar,
 • fokozott szomjúság és vizelési inger,
 • hajhullás,
 • bőrszárazság,
 • homályos látás,
 • zsíros, pattanásos bőr,
 • túlsúly,
 • fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken.
terheléses vércukor meddőség
Fotó: Bdlm / Getty Images Hungary

Mindezeken kívül érdemes kitérni a várandósokra is, hiszen a gesztációs diabétesz, azaz terhességi diabétesz igen nagy károkat okozhat mind az anyánál, mind a babánál, így a terhesség során minimum egyszer kötelező a vizsgálat elvégzése.

Végül az OGTT a már ismert betegek utánkövetésére is szolgál, hiszen bizonyos időközönként fontos a kontroll a legmegfelelőbb terápia összeállításához. 

IR és a HOMA-index

Az OGTT-vizsgálat esetén fel van tüntetve egy úgynevezett HOMA-index, mely nagy segítséget jelent az IR diagnózisának felállításához. Ehhez az éhomi glükóz- és az inzulinértékekre van szükség: ezeket az értékét kell összeszorozni, majd azt elosztani 22,5-tel. 2 feletti értéknél már IR-gyanú áll fenn, a hajlam fellelhető, 4 felett pedig már egyértelmű az IR. Viszont nagyon fontos, hogy a pontos diagnózishoz és kezelési tervhez ez nem elég, hiszen a terheléses értékeket nem veszi figyelembe. Így könnyen meglehet, hogy a HOMA-indextől függetlenül fennáll az inzulinrezisztencia - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája.

terheléses vércukorvizsgálat 2
Fotó: Andrew Brookes / Getty Images Hungary

Hogyan kell készülni a vizsgálatra?

A Magyar Diabetes Társaság javaslata alapján a következőket szükséges szem előtt tartani:

 • A vizsgálatot reggel, éhomra kell végezni, előzetes, tehát minimum 10 órán keresztüli koplalást követően.
 • A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges.
 • A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.
 • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.
 • A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők fennállását figyelembe kell venni - egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.
 • A teszt elvégzéséhez szükséges 75 gramm glükózt 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani, gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cukorterhelés során végig nyugalomban javasolt tartózkodni, tehát ülni kell, sétálást, lépcsőzést pedig mellőzni.

Segíti az emésztést, csökkenti a vércukorszintet: 10 finom ételötlet csicsókából

A csicsókának megéri mégis sokszor az asztalra kerülnie, mivel valóban számos jó hatása van a szervezetre nézve, ráadásul sokféleképp elkészíthető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük