Hogyan kell a vércukorszintet ellenőrizni? Nem elég a glükózt megnézetni
A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása a legtöbb esetben megelőzhető lenne. Ehhez különböző vizsgálatokat el kell végezni.

cukorbetegség vizsgálatok 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában nagy szerepe van a genetikának is, ezért ha valakinek a családjában előfordult már a probléma, főleg, ha szülőről, nagyszülőről van szó, akkor érdemes neki is rendszeresen ellenőriztetnie a vércukorszintjét.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája azonban felhívja arra a figyelmet, hogy ilyenkor nemcsak a glükóz-, hanem az inzulinszinteket is meg kell nézetni, hiszen a 2-es típusú diabéteszt megelőzi az inzulinrezisztencia, melyet szintén kezelni szükséges.

A 2-es típusú cukorbetegség előszobája: inzulinrezisztencia

Egyre több szó esik manapság az inzulinrezisztenciáról, mivel a szakemberek rájöttek arra, hogy bizony, ezt az állapotot is kezelni kell, ha nem akarja valaki, hogy 2-es típusú cukorbetegséggé nője ki magát.

cukorbetegség
Fotó: Fertnig / Getty Images Hungary

Hogy pontosan mit is takar az IR, azaz az inzulinrezisztencia? Először is érdemes tudni, hogy az inzulin fő feladata az, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa, ami pedig energiával látja el a szervezetet. Ennek hiányában a sejtek éheznek, a test nem működik megfelelően.

IR esetén a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinra, így a glükóz nem képes beépülni a sejtekbe. Kompenzálásként a hasnyálmirigy még több inzulint bocsát ki, azonban ezt csak egy ideig képes megtenni, előbb-utóbb kifárad, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Ebből látszik, hogy a diabétesz nem az egyik pillanatról a másikra alakul ki, hanem egy hosszú folyamat eredménye, melynek a kezdeti állapota az inzulinrezisztencia. Éppen ezért, ha valaki a genetikai hajlama miatt tart a 2-es típusú cukorbetegségtől, ne csupán a vércukor szintjét ellenőriztesse, hanem az inzulinét is. IR fennállása esetén ugyanis gyakran előfordul, hogy bár a glükóz értékeivel nincs probléma, az inzulinnál már megfigyelhető az eltérés.

Ehhez OGTT-vizsgálatra van szükség, méghozzá a 0, 60, 120 perces glükóz- és inzulinértékekkel, valamint a HOMA-index ellenőrzésével.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a tünetek utalhatnak IR-re

  • Menstruációs zavarok
  • Aknék, zsíros bőr
  • Túlsúly
  • Hajhullás
  • Teherbeesési nehézségek/meddőség
  • Memóriazavarok
  • Cukor/szénhidrátéhség
  • Étkezés utáni álmosság

Érdemes tudni, hogy vannak esetek, amikor semmilyen tünet nem jelzi a problémát. Ez főleg a fogamzásgátlót szedő nőkre jellemző, mivel a tabletták elnyomják a tüneteket.

IR-em van. Hogyan tovább?

Az IR kezelése a következő részekből tevődik össze: életmód-terápia, ami személyre szabott diétát és mozgást takar, szükség esetén gyógyszeres terápia - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája.

diabétesz ételek
Fotó: a_namenko / Getty Images Hungary

Amikor kiderül az IR, endokrinológus felkeresése mellett érdemes dietetikusokhoz is fordulni a megfelelő étrend összeállításához, hiszen nincs egységes séma a diétához, így a 160 g CH sem kőbe vésett. Amennyiben gyógyszerre van szükség, annak dózisa az idő folyamán változhat, sőt, javulás esetén el is hagyható, ezért rendszeres kontroll szükséges az állapot nyomon követése céljából.

Gyümölcsök cukorbetegeknek

Bizonyos gyümölcsökből akár 20 dekagramm egyszerre is elfogyasztható. Ezeket a fogyókúrázóknak és a cukorbetegeknek is érdemes minél gyakrabban a diétába venni, hiszen jól fedezhető velük a vitaminbevitel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük