10 gyümölcs, ami nem emeli nagyon a vércukrot: diétázók, cukorbetegek is fogyaszthatják
Az alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket a cukorbetegek is fogyaszthatják.

bogyos-gyumolcsok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyümölcsök egészségesek, vitamindúsak, ám egyes fajták sajnos tele vannak gyorsan felszívódó szénhidráttal, így drasztikus inzulinválaszt váltanak ki, és csakhamar az egekbe repítik a vércukorszintet. 

Inzulinrezisztencia és kialakult cukorbetegség, de akár egy egyszerű fogyókúra során is felmerülhet a kérdés, hogy melyik gyümölcs is fogyasztható biztonsággal, és melyiket jobb kerülni a magas cukortartalom miatt. Ebben az eligazodásban segít egy százalékos érték: a glikémiás index, ami megmutatja az élelmiszerek vércukoremelő képességét a szőlőcukorhoz viszonyítva. 

Alacsony glikémiás indexű gyümölcsök

A magas glikémiás indexű gyümölcsök csak nagyon kis mennyiségben fogyaszthatók a cukorbetegek számára, szigorúan beleszámolva a szénhidrátfogyasztásba, illetve lassan felszívódó szénhidrátokkal párosítva. 

Az alacsonyabbakkal viszont már jóval megengedőbb az ajánlás: maximum 20 dekagramm egyszerre is elfogyasztható belőlük. Ezeket a fogyókúrázóknak is érdemes minél gyakrabban a diétába venni, hiszen jól fedezhető velük a vitaminbevitel.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük