A cukorbetegség tünetei a szájban - Ezért gyakoribb az afta és a szájpenész

A kettes típus cukorbetegség alattomos kór, hiszen gyakran semmilyen tünetet nem okoz, csak akkor, ha már valamilyen szövődmény fellépett.

Cukorbetegség tünet száj
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kettes típusú cukorbetegség tünetei gyakran szájüregi problémák formájában jelentkeznek.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azokat a panaszokat ismerteti, melyek diabéteszre hívhatják fel a figyelmet.

A cukorbetegség tünetei

A diabétesz jellemző tünetei közé tartozik a szájszárazság, a csökkent nyáltermelés és a gyakori ínyduzzanat, melyek következtében a száj nyálkahártyája fokozott kockázatnak van kitéve a különböző fertőzésekkel szemben.

A magasabb vércukorszint miatt ugyanis nagyobb a fertőzésveszély, a káros mikroorganizmusok gyorsabban szaporodnak el. Ekkor nemcsak a vér, hanem a nyál cukortartalma is megnő, ami fokozottan hajlamosít a fogszuvasodásra, különböző fog-, fogágybetegségekre és szájnyálkahártya-elváltozásokra.

cukorbetegség fog vizsgála
Fotó: yoh4nn / Getty Images Hungary

A magas vércukorszint ráadásul lassítja a sebgyógyulást, és a csontosodás is zavart szenved. Éppen ezért fontos, hogy a cukorbetegségben szenvedők rendszeresen, lehetőleg félévente járjanak fogászati szűrésre.

Szájszárazság

A cukorbetegek sokszor tapasztalhatnak szájszárazságot, kevesebb nyáltermelést. Ennek oka többrétű lehet, okozhatja többek között a fokozottabb folyadékvesztés, dehidratáció, a diabétesz miatt fellépő veseelégtelenség, hiperglikémia, de akár gyógyszer mellékhatása is lehet.

A szájszárazság nemcsak kellemetlen, hanem veszélyes is, hiszen ezáltal nő a fertőzésveszély, mivel a nyál segít megelőzni a káros mikroorganizmusok elszaporodását, tisztán tartja a szájüreget, semlegesíti a savakat. Ráadásul ekkor könnyebben berepedezhetnek az ajkak, a száj szélei is, mely igencsak fájdalmas érzés.

cukorbetegség fog szájszárazság
Fotó: Tetiana Mandziuk / Getty Images Hungary

Fogíny- és fogágygyulladás

Nem ritka, amikor visszatérő fogíny- vagy fogágygyulladás hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. A magas vércukorszint kedvez a kórokozók elszaporodásának, ami miatt gyulladás alakulhat ki. Ennek tünetei a vörös íny, fájdalom vagy érzékenység, gyakori fogínyvérzés, szájszag.

Gombás és egyéb fertőzések

- A fertőzések nemcsak a fogakat és a fogínyt érinthetik, de lényegében bármit, így a szájüreg egyéb részét is, ezért gyakoribb a cukorbetegeknél az afta és a szájpenész is. Ráadásul a kialakult sérülések is nehezebben gyógyulnak be, így egy-egy probléma akár krónikussá is válhat! A fertőzésekre leginkább azok figyeljenek, akik amellett, hogy diabétesszel küzdenek, fogprotézist is viselnek, hiszen ha rosszul tisztítják, az még nagyobb mértékben növeli a fertőzésveszélyt - mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Fogak elvesztése

Legsúlyosabb esetben a cukorbetegség a fog vagy fogak elvesztését is okozhatja, hiszen egy súlyos gyulladás, fogínysorvadás, csontpusztulás következtében a fogak meglazulnak, majd kiesnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lépések a fogak egészsége érdekében

  • Kordában tartani a vércukorszintet,
  • követni a dietetikus által előírt szénhidrátszegény, vitamindús, rostban gazdag étrendet,
  • félévente fogászati szűrésre menni,
  • rendszeresen megszabadulni a fogkőtől,
  • fogmosás után rendszeresen fogselymet használni,
  • megfelelően tisztítani a fogakat.

9 gyógynövény, ami jó hatással van a vércukorszintre: cukorbetegek is fogyaszthatják 

Bár megelőzésképp bátran fogyaszthatók, és többségük nagyon finom is, kialakult cukorbetegség esetén mindig orvossal kell egyeztetni a gyógynövényes teakúráról, aki szükség esetén módosíthat a kezelésen, illetve tájékoztatást adhat az egyéni ellenjavallatokról is.

9 gyógynövény, ami jó hatással van a vércukorszintre: cukorbetegek is fogyaszthatják

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük