A magas vércukorszint súlyos szövődményei - Nem csak a látásra van romboló hatással
A cukorbetegség igen alattomos kór, ugyanis gyakran nem okoz tüneteket, ha pedig mégis, akkor sokszor már késő, és valamilyen szövődmény kialakult.

cukorbeteg szem
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azoknak, akiknek még nem okozott semmi komolyabb bajt a magas vércukorszint, nagyon fontos a szövődménykivizsgálás, hiszen minél előbb kezdődik a kezelés, annál jobb!

Prof. dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa megosztotta, milyen szövődmények fordulhatnak elő diabétesz esetén, és hogy miként lehet ezeket felderíteni, kezelni.

Fontos a cukorbetegség okozta szövődmények megelőzése, kezelése

A kelleténél magasabb vércukorszint a szervezet egészére negatív hatást gyakorol, ezért számtalan szövődményt okozhat. Hiszen befolyást gyakorol testszerte az erekre, idegekre, így igen változatos problémákkal járhat.

A betegség folyamatosan károsítja a szervezetet, emiatt nagyon fontos a glükózszint megfelelő szabályozása életmóddal, gyógyszeres vagy inzulinos kezeléssel, ami mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a szövődmények szűrésére és azok mihamarabbi kezelésére.

A cukorbetegség okozta szövődmények 

  • Retinopátia, a szem megbetegedése
  • Neuropátia, az idegek megbetegedése
  • Nefropátia, diabéteszes vesekárosodás
  • Diabéteszes láb szindróma, aminek következménye a lábszárfekély
  • Makroangiopátia, azaz a verőerek károsodása

Szövődménykivizsgálás

Retinopátia tünete és kezelése

A rossz keringés szemfenéki elváltozásokat eredményezhet, ami rossz esetben akár vaksághoz is vezethet. Tüneteket eleinte nem okoz, később a beteg apró fekete foltokat vesz észre, látása homályossá válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Oka, hogy a kiserek falának meggyengülése következtében értágulatok alakulnak ki. A sejtek vérellátottsága romlik, illetve a károsodott érfalakból folyadék, vér is kiléphet, sőt, új erek is képződhetnek - mindez pedig kihat a retina egészségére. Nagyon fontos a cukorbetegeknél a tágított pupilla mellett végzett rendszeres szemészeti ellenőrzés, ugyanis már akkor észrevehetők az elváltozások, amikor a retinopátia még nem okoz különösebb tüneteket.

Neuropátia tünete és kezelése

A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti, és igen gyakori probléma a cukorbetegek körében, a cukorbetegek közel 70%-ánál kimutatható. Leggyakrabban az alsó végtagokon alakul ki, mely során a beteg érzékkiesésre, zsibbadásra, gyengeségre, bizsergésre, égő érzésre panaszkodik. Lehetséges következménye a diabéteszes láb, melynek során igencsak megnő a lábszárfekély esélye, mely a lábamputációk nagy részéért tehető felelőssé.

lábfájás
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

Diagnosztikájában nagy szerepe van a Neuropad-tesztnek, amikor a verejték elválasztást vizsgálják, a reflexek ellenőrzésének, a Rydel-Seifert-féle kalibrált hangvilla-teszttel a vibrációérzetet nézik, a protektív érzőfunkciót a Semmes-Weinstein-féle monofilamentum-teszttel, a hőérzetet pedig az úgynevezett Tip Therm próbával vizsgálják.

Nefropátia tünetei és kezelése

A cukorbetegség a vesék működésre is negatív hatással van, így gyakori annak károsodása, a cukorbetegek közel 40%-ánál fordul elő. Amennyiben magas a beteg vérnyomása, úgy még nagyobb rá az esély, ráadásul a hipertónia egyik tünete is lehet a nefropátiának. Mivel ekkor a vesék szűrőfunkciója károsodott, így fehérje kerül a vizeletbe. Az állapotnak öt stádiuma van attól függően, mennyire károsodott a vesefunkció.

veseműködés
Fotó: Mohammed Haneefa Nizamudeen / Getty Images Hungary

Sajnos eleinte tüneteket nem okoz, ezért gyakran későn diagnosztizálják, rossz esetben a beteg dialízisre kényszerül. Amennyiben már panaszokat okoz, úgy fáradékonyság, ödéma, fogyás, rossz közérzet, vérszegénység, később hányinger, szédülés, toxikus tünetek jelentkeznek a méreganyagok felhalmozódása miatt. A veseszövődmény szűrésére és diagnosztikájára a vizeletfehérje mennyiségi meghatározása alkalmas. Vesebetegség bizonyos fázisában a metformin nem javasolt, ekkor inzulinra kell áttérnie a betegnek, valamint a cukorbeteg-diéta mellett vesekímélő étrendet is tartani kell, természetesen a vesekárosodásra való gyógyszerek szedése mellett.

Szív- és érrendszeri problémák tünete és kezelése

A magas glükózszint az érrendszerre is kifejti negatív hatását, így szív- és érrendszeri szövődményekkel is számolni kell. Gyakori, amikor érszűkület alakul ki, de a cukorbetegeket a trombózis, embólia is sújthatja - figyelmeztet prof. dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Az érszűkület szűrése duplex ultrahanggal, kontrasztanyagos érfestéssel, arteriográfiával történik, a szív állapotának vizsgálata pedig EKG-val, esetleg szívultrahanggal. Mindemellett érdemes lehet 24 órás vérnyomásmérésen is részt venni.

9 gyógynövény, ami jó hatással van a vércukorszintre

A szigorú diéta mellett akad néhány gyógynövény, mely hatékonyan növeli az inzulinérzékenységet, segít stabilizálni a vércukorszintet, továbbá csökkenti a szövődmények kockázatát: a belőlük készült teákat megelőzésképpen és kezelés mellett is érdemes lehet fogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük