Megváltoztatták a cukorbetegek terápiáját - Már nem a metformin az elsődleges gyógyszer

Lezárult egy jelentős korszak a 2-es típusú cukorbetegség és a prediabétesz kezelésében.

cukorbetegség gyógyszer
beauty and style
Top olvasott cikkek

Eddig a 2-es típusú cukorbetegség gyógyszeres terápiája esetén a metformin volt az elsődlegesen választott készítmény, ám az Európai Kardiológus Társaság által kiadott legújabb szakmai irányelv nagyobb hangsúlyt fektet a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójára.

Így lehetségesnek tartják, hogy bizonyos esetekben ne a metformin legyen az első választandó gyógyszer. Dr. Bibok Györgyöt, a Cukorbetegközpont diabetológusa nyilatkozott a témában.

 Fókuszban a szívbetegségek megelőzése

Mind a prediabéteszes állapotok, mind a 2-es típusú cukorbetegség magukban hordozzák a szív-és érrendszeri szövődmények rizikóját. A legújabb kardiológiai irányelvben a kardiovaszkuláris, azaz röviden CV kockázat alapján több besorolásba kerülnek a betegek: mérsékelt, magas, nagyon magas.

  • Mérsékelt CV kockázat: fiatal, egyéb CV kockázatokkal nem rendelkező beteg, aki kevesebb mint 10 éve cukorbeteg.
  • Magas CV kockázat: legalább egy egyéb CV kockázattal rendelkező beteg, akinél szervkárosodás még nem észlelhető, és több mint 10 éve cukorbeteg.
  • Nagyon magas CV kockázat: 1-es típusú diabétesze van, vagy 2-es típusú diabétesze legalább 20 éve tart, szív- érrendszeri betegsége és/vagy célszerv károsodása van.
szívbetegség cukorbetegség
Fotó: Chinnapong / Getty Images Hungary

A legfrissebb tanulmányokon alapuló új irányelv szerint a terápia attól függ, hogy melyik besorolásba kerül a beteg, így véget ér az a korszak, mely szerint minden esetben a metformin az elsődlegesen választandó készítmény - amennyiben nem elegendő az életmódterápia.

Az European Society of Cardiology és az European Association for Study of Diabetes közös irányelve alapján fontos szem előtt tartani a prediabéteszben és a diabéteszben szenvedő betegek kardiovaszkuláris kockázatát.

- Az elmúlt 5 év volt a diabétesz kutatás eddigi legizgalmasabb időszaka, mivel több nagy klinikai vizsgálatban igazolták, hogy a 2-es típusú diabétesz esetén a kardiovaszkuláris betegségben szenvedő, vagy nagyon magas kardiovaszkuláris kockázatú betegeknél az új vércukorcsökkentő szerek jelentős kardiovaszkuláris előnyökkel járnak- hallható volt a 2019-es, párizsi ESC Kongresszuson.

Az új irányelv szerint, amennyiben a beteg igen magas kardiovaszkuláris besorolásba tartozik, úgy első antidiabetikumként kaphat SGLT-2 gátló, vagy GLP-1 receptor agonista kezelést metformin nélkül, vagy akár az eddigi metformin terápia mellé! Ezzel szemben eddig a gyógyszeres terápia megkezdése minden esetben metforminnal történt.

metformin tabletta
Fotó: Francis Dean / Getty Images Hungary

Az új előírás oka, hogy a legújabb, átfogó vizsgálatok bebizonyították, hogy a GLP-1 receptor agonisták csökkentik az arterioszklerózis okozta problémákat, míg az SGLT2 gátlók pedig csökkentik a szívelégtelenség kockázatát. Mindemellett az irányelv igen fontosnak tartja továbbá a 7% alatti HbA1c szint elérését.

Mi micsoda?

GLP-1 receptor agonista: 2005-ben jelentek meg, az inkretin mimetikumok csoportjába tartozó, nem inzulin hatású készítmények, melyet injekció formában a bőr alatti zsírszövetbe kell adagolni az inzulinhoz hasonlóan ugyanúgy előretöltött adagoló tollal kell beadni.

- A készítmény serkenti az inzulinelválasztást vércukorfüggő módon, így csökkenti a hiperglikémiát, elősegíti a fogyást, mivel teltségérzetet biztosít az agy jóllakottsági központon keresztül, valamint gátolja a glükagon hormon elválasztását. 2-es típusú diabétesz esetén bizonyos esetekben jó alternatívája lehet az inzulin terápiának, mivel nem okoz hízást, sem hipoglikémiát, vagy csak nagyon ritkán - mondja Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

SGLT-2 gátlók: A glükóz legnagyobb része a vesében az úgynevezett SGLT2 transzporter molekulák segítségével szívódik vissza a véráramba. Ezek a készítmények e molekulák működését gátolják, így csökkentik a cukor visszaszívódását és fokozzák a vesék glükóz ürítését. Ezáltal csökkentik a vércukorszintet, segítik a fogyást, valamint jó hatással vannak a vérnyomásra és a lipid szintre is.

9 gyógynövény, ami jó hatással van a vércukorszintre: cukorbetegek is fogyaszthatják

A szigorú diéta mellett akad néhány gyógynövény, mely hatékonyan növeli az inzulinérzékenységet, segít stabilizálni a vércukorszintet, továbbá csökkenti a szövődmények kockázatát: a belőlük készült teákat megelőzésképpen és kezelés mellett is érdemes lehet fogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük