Rákellenes, immunerősítő, de alig ismerik: 10 étel, amivel ideje megismerkedned

Nálunk is kaphatók, és igazi szupertáplálékok.

Szupertáplálékok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan vannak, akik hallottak például a noniról vagy épp az okráról, de talán nem teljesen biztosak abban, mit takar az elnevezés, vagy épp fordítva, előfordult, hogy a zöldséges- vagy gyümölcsösstandnál megcsodáltak egy-egy furcsa, egzotikusnak tűnő ételt, viszont nem derült ki számukra, mit is látnak tulajdonképpen.

Pedig az első látásra szokatlannak tűnő zöldségek és gyümölcsök jóval többet jelentenek egy-egy egzotikus különlegességnél, olyan szupertáplálékot, mely roskadásig telítve van vitaminokkal, antioxidánsokkal és mindazon anyagokkal, amelyek egészséged megőrzéséhez és a betegségek leküzdéséhez szükségesek.

Alig ismert szupertáplálékok

Okra, batáta, spirulina, perszimón, balzsamuborka és jamszbab - csak néhány azon szupertáplálékok közül, amelyeket reméljük, egyre többen ismernek meg, hiszen felsorolni is nehéz volna a szervezet számára kedvező hatásaikat. Szinte mindegyikükben közös azonban, hogy rendkívül nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint és más antioxidánsokat, melyeknek köszönhetően erősítik az immunrendszert, és a rákmegelőzésben is fontos szerepet tölthetnek be az oxidatív stressz hatásainak közömbösítése által. Nézd meg a képeket!

A noni vagy buzérszeder bővelkedik C-vitaminban, valamint más antioxidánsokban is. Levét is érdemes fogyasztani, például immunerősítésre és magas vérnyomás ellen is.
Fotó: chonchit / Getty Images Hungary
Raguként és levesekbe is remek választás az okra, mely rengeteg K-vitamint, C-vitamint, antioxidáns béta-karotint, luteint és zeaxantint tartalmaz.
A kumkvat a legkisebb gyümölcsű citrusféle, mely rendkívül gazdag rostokban, C-vitaminban és más antioxidánsokban. Utóbbiakból különösen sokat tartalmaz a héja, mely szintén fogyasztható.
A makadámdió gazdag B-vitamin-, mangán- és szelénforrás, a benne található jótékony zsírok pedig segítenek az érrendszeri betegségek és a magas koleszterinszint megelőzésében.
Fotó: pinkomelet / Getty Images Hungary
A perszimon vagy japán kákiszilva nagyon gazdag A- és C-vitaminban, antioxidáns karotinoidokban és rostokban. Érdemes a szívproblémák, valamint az érelmeszesedés megelőzése érdekében is fogyasztani.
Fotó: DiyanaDimitrova / Getty Images Hungary
A batáta vagy édesburgonya egy adagja a napi A-vitamin-szükséglet többszörösét tartalmazza, emellett antioxidáns béta-karotin és C-vitamin is nagy mennyiségben található benne.
A momordika vagy balzsamuborka keserű ízű zöldség, melynek azonban igen jótékony hatása van a gyomor- és bélrendszerre. Egy csészényi belőle fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, emellett szív- és érrendszeri betegségek és cukorbetegség esetén is érdemes fogyasztani.
A Logan-szeder vagy málnaszeder a két gyümölcs előnyeit ötvözi. Nagyon gazdag C- és K-vitaminban, valamint más antioxidánsokban. A test védekezőrendszerének erősítése mellett a kognitív funkciók megőrzése és javítása céljából is érdemes lehet fogyasztani.
A jamszbab a mexikói konyha kedvelt alapanyaga, de nálunk is elérhető. Magas C-vitamin- és gazdag rosttartalmához alacsony kalóriatartalom társul, és remek kiegészítője a szívet és érrendszert támogató diétáknak.
Fotó: zenstock / Getty Images Hungary
A spirulina alga por alakban és szárítva is is kapható, por formájában érdemes például mindennap egy kanállal keverni a turmixokhoz vagy épp a teához. Nagyon gazdag antioxidáns-, B-vitamin- és C-vitamin-forrást jelent, a szívnek és az ereknek éppúgy jót tesz, mint az immunrendszernek.
Fotó: Chepko / Getty Images Hungary
Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend - A Föld legegészségesebb ennivalói - 200 szuperétel című könyve alapján készült.
borito.gif
Amit eszel, azzá leszel! - tartja a hippokratészi szállóige, és sok igazság van benne. Az ipari előállítású élelmiszerek és a hatalmas választékkal bombázó bevásárlóközpontok korában egyre fontosabbá válik, hogy tudatosan válogass az eléd kerülő alapanyagok között. E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig. E hasznos kézikönyvnek minden olyan konyhában ott van a helye, ahol ízletes és egyben egészséges ételek készülnek.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük