Hogy edd a csokit, hogy ne legyen káros és hizlaló? Mutatjuk a legjobb ötleteket
Nem mindegy, hogyan és mennyit eszel belőle, mégis van, ahogy nagyon egészséges.

Nyereményjáték

Nyerj szerelemsegítő nyakláncot Valentin-napra! Bevonzza életedbe az igaz szerelmet (x)

Nyerj páros belépőt Vekerdy Tamás januári előadására a Femina Klubon! (x)

Nyerd meg a Világörökségek Magyarországon című könyvet, és merülj el hazánk csodás világában! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Szív- és érrendszeri betegségeket okozhat a diabétesz - Így tehetsz a kialakulása ellen (x)

A NASA űrhajósai és világsztárok is alávetették magukat ennek a műtétnek - Magyar találmány (x)

Gondtalan és felszabadult nyugdíjas éveket szeretnél? Mutatjuk, mi kell hozzá (x)

Évente 34 ezer kisbaba hal meg ettől a betegségtől - 18 országot érint (x)

Nem kell többé macerálni a mentes étrendekkel - Bármilyen diétát követsz, innen tudsz rendelni (x)

beauty and style

Idd ezt minden reggel, és garantáltan beindul a fogyás! »

Isteni tea az édes álomért: idd ezt lefekvés előtt, és hamarabb elalszol »

Körte alakod van? Így tűnhet keskenyebbnek a csípőd a stylist szerint »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A csokoládét az ősi majáknak köszönhetjük, akiknek azonban a fekete csoda, vagyis a kakaóbab nem csupán élvezeti szer volt, de szerves része vallási kultuszuknak és társadalmi életüknek is. A spanyolok 1521-ben hozták haza Európába a kakaóbabot, melynek porrá őrölt magjából a majákhoz hasonlóan ízletes italt készítettek, azonban fahéjat is tettek hozzá.

A receptet még száz éven át titkolták más európai országok előtt, és ahhoz is hosszú időnek kellett eltelnie, hogy a csokoládé megfizethetővé váljon. Erre csak az 1800-as években került sor, ekkorra azonban már szilárd termékké fejleszthették, és megkezdhette világhódító útját.

A csokoládé rendkívül egészséges

A fekete csokoládé kiváló mangán-, réz-, vas- és magnéziumforrás, emellett sok benne a rostanyag és a foszfor. Tartalmaz antioxidáns flavonolokat és teobromint, ami a koffeinhez hasonló vegyület. A fekete csokoládé étrendi hatásairól számos tanulmány született már, melyek közül igen sok egyetért abban, hogy legfontosabb összetevőjének a flavonolok számítanak, melyek antioxidánsok, és csökkentik a szívbetegségek szempontjából káros koleszterinek oxidációját. Kiderült róluk továbbá, hogy csökkentik a vérnyomást, és javítják a véráramlást, a vérkeringést is.

Nem mindegy, hogyan fogyasztod!

Sok fekete csokoládé csomagolásán ma már megtalálható a benne található kakaó mennyisége százalékos értékben megadva. Mindig a legmagasabb arányút válaszd, annak lesz a legelőnyösebb étrendi hatása. Hasonlóan jó hatása van azonban a kakaópornak is, melynek ráadásul zsír- és kalóriatartalma is alacsonyabb.

A csokoládé fogyasztása csak akkor szolgálja egyértelműen az egészséget, ha jó minőségűt választasz, melynek zsírtartalma is alacsonyabb, emellett a lehető legkisebb arányban tartalmaz hozzáadott anyagokat. Ha például tejcsokoládét választasz, melynek alig van kakaótartalma, de zsíros, és például tölteléke is van, az inkább hizlaló és kalóriadús, mint egészséget támogató csemege. A mennyiségre is érdemes ügyelni, míg ugyanis napi egy-két kocka vagy más formában elfogyasztott, nagyon kis adag csokoládé egészséges, addig nagyobb mértékben hizlaló és káros is lehet. Fogyassz tehát mindig jó minőségű csokoládét, csak egy kis adagot naponta, azzal kapcsolatban pedig, milyen formában, egy kis segítséget adhatnak a következő képek is!

Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend - A Föld legegészségesebb ennivalói - 200 szuperétel című könyve alapján készült.

borito.gif
E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legegészségesebb és legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig. Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához. E hasznos kézikönyvnek minden olyan konyhában ott van a helye, ahol ízletes és egyben egészséges ételek készülnek.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
Blog.hu ajánló