Mi az a fehér bigyó néha a csoki tetején? Sokan nem is eszik meg, ha meglátják

Nem szép az a réteg, ami fehéren bevonja a csokoládét. Te kidobod?

Fehér réteg csokoládén
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még a leglelkesebb csokirajongók étvágyát is megzavarhatja a csokoládén található fehér réteg. Sokan ilyenkor egyből a penészre asszociálnak, és kidobják a kedvenc édességüket, vagy elkezdik lekapargatni róla a fehér bevonatot.

Jó hír az, hogy köze nincs a penészhez ennek az esztétikailag zavaró rétegnek. Még csak a minőség romlását sem jelzi, szóval nem befolyásolja a csokoládé zamatát és beltartalmát sem.

Nem jelzi azt sem, hogy túl sokáig rejtegetted a bonbont vagy a csokinyuszit, és lejárt a szavatossága. A gyanús anyag kicsapódásának a csokoládéban található cukorhoz és zsírhoz van köze.

Mi ez a fehér bevonat a csoki felületén?

A kakaómasszában található cukor- és zsírtartalom teljesen természetes reakcióba lép egymással, és ennek a kémiai folyamatnak az eredménye a csoki felszínén látható rajzolat. Ha a csokoládét olyan helyen tárolják, ahol a kelleténél magasabb a páratartalom, a cukor elkezdi felszívni ezt a nedvességet, és kristályos formában kicsapódik a csokin. Ez a kristályos felület továbbterjed, és kiszárad, majd foltszerű, fehér bevonatot képez rajta.

A zsírtartalom is nyomot hagyhat

A cukor mellett a zsír is hasonló nyomot hagy, amikor kicsapódik a csokoládé felszínén. Ennek oka lehet a helytelen tárolás, ami miatt olvadozik a csoki. Ám elsősorban a gyártás során előforduló hibás temperálási folyamatok okozzák. A temperálási folyamat egy ellenőrzött melegítési programot jelent, ami közben a kakaó összetevőit megolvasztják, majd lehűtik.

Ennek az a célja, hogy a kakaóvajkristályok egységes formát öltsenek, és homogének legyenek, a csoki felszíne pedig hőnek ellenálló, és fényes. Ha ez a folyamat nem megfelelően zajlik, a kakaóvaj lerakódik a csoki külső kérgén.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megelőzheted, hogy csúnya legyen a csokid

Ha nem saját fogyasztásra szánod a csokoládét, vagy zavar a külleme, előzd meg a problémát. Tárold a csokit hűvös és száraz helyen. Ne legyen meleg a tároló, mert akkor képlékeny és olvadt lesz a termék. Ha jól záródó csatos dunsztosüvegbe vagy pléhdobozba rakod, az a legjobb tárolási forma.

Tény az is, hogy a minőségi csokoládék gyártási folyamata alatt kevesebb eséllyel fordulnak elő azok a hibák, amelyek a bennük található komponensek kicsapódásához vezetnek. Ezért is érdemes a silányabb csokoládé helyett nívósabbat vásárolni.

Bármilyen finom és egészséges is néha a csokoládé, korántsem annyira, mint a következő, méregtelenítő italok. Nézd meg a képeket!

Beindítja az emésztést, és kimossa a salakot: képeken a legjobb tavaszi méregtelenítő vizek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Íme, a 6 legegészségtelenebb étel a földön

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha zavar, használd fel másként

A csoki felszínére rakódott fehér cukor- vagy zsírréteg nem változtat a minőségén, tehát bátran fogyasztható. Ám ha ennek ellenére is zavar a külleme, és nem akarod megenni, használd fel másként. Olvaszd fel vízfürdőben, és melegen tartva csinálj belőle mártogatóst. Vagy szerezz be egy kisebb kapacitású házi fondükészletet, és gyárts folyékony csokiszószt a maradék táblákból. Mogyorót, gyümölcsöket vagy akár süteményeket belemártva a legegyszerűbb, ám annál népszerűbb házi desszertet készítheted el.

Ezt is szeretjük