Mi az a fehér bigyó néha a csoki tetején? Sokan nem is eszik meg, ha meglátják
Nem szép az a réteg, ami fehéren bevonja a csokoládét. Te kidobod?

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

A '80-as évek divatjából merít a magyar tervező: csodálta az anyukája ruháit »

Extra száraz kezeken teszteltük az SOS bőrspray-t: nem azt kaptuk, amit vártunk »

Farmerhatású manikűr pofonegyszerűen: különleges, és gyorsan elkészül »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Még a leglelkesebb csokirajongók étvágyát is megzavarhatja a csokoládén található fehér réteg. Sokan ilyenkor egyből a penészre asszociálnak, és kidobják a kedvenc édességüket, vagy elkezdik lekapargatni róla a fehér bevonatot.

Jó hír az, hogy köze nincs a penészhez ennek az esztétikailag zavaró rétegnek. Még csak a minőség romlását sem jelzi, szóval nem befolyásolja a csokoládé zamatát és beltartalmát sem.

Nem jelzi azt sem, hogy túl sokáig rejtegetted a bonbont vagy a csokinyuszit, és lejárt a szavatossága. A gyanús anyag kicsapódásának a csokoládéban található cukorhoz és zsírhoz van köze.

Mi ez a fehér bevonat a csoki felületén?

A kakaómasszában található cukor- és zsírtartalom teljesen természetes reakcióba lép egymással, és ennek a kémiai folyamatnak az eredménye a csoki felszínén látható rajzolat. Ha a csokoládét olyan helyen tárolják, ahol a kelleténél magasabb a páratartalom, a cukor elkezdi felszívni ezt a nedvességet, és kristályos formában kicsapódik a csokin. Ez a kristályos felület továbbterjed, és kiszárad, majd foltszerű, fehér bevonatot képez rajta.

A zsírtartalom is nyomot hagyhat

A cukor mellett a zsír is hasonló nyomot hagy, amikor kicsapódik a csokoládé felszínén. Ennek oka lehet a helytelen tárolás, ami miatt olvadozik a csoki. Ám elsősorban a gyártás során előforduló hibás temperálási folyamatok okozzák. A temperálási folyamat egy ellenőrzött melegítési programot jelent, ami közben a kakaó összetevőit megolvasztják, majd lehűtik.

Ennek az a célja, hogy a kakaóvajkristályok egységes formát öltsenek, és homogének legyenek, a csoki felszíne pedig hőnek ellenálló, és fényes. Ha ez a folyamat nem megfelelően zajlik, a kakaóvaj lerakódik a csoki külső kérgén.

Megelőzheted, hogy csúnya legyen a csokid

Ha nem saját fogyasztásra szánod a csokoládét, vagy zavar a külleme, előzd meg a problémát. Tárold a csokit hűvös és száraz helyen. Ne legyen meleg a tároló, mert akkor képlékeny és olvadt lesz a termék. Ha jól záródó csatos dunsztosüvegbe vagy pléhdobozba rakod, az a legjobb tárolási forma.

Tény az is, hogy a minőségi csokoládék gyártási folyamata alatt kevesebb eséllyel fordulnak elő azok a hibák, amelyek a bennük található komponensek kicsapódásához vezetnek. Ezért is érdemes a silányabb csokoládé helyett nívósabbat vásárolni.

Bármilyen finom és egészséges is néha a csokoládé, korántsem annyira, mint a következő, méregtelenítő italok. Nézd meg a képeket!

Ha zavar, használd fel másként

A csoki felszínére rakódott fehér cukor- vagy zsírréteg nem változtat a minőségén, tehát bátran fogyasztható. Ám ha ennek ellenére is zavar a külleme, és nem akarod megenni, használd fel másként. Olvaszd fel vízfürdőben, és melegen tartva csinálj belőle mártogatóst. Vagy szerezz be egy kisebb kapacitású házi fondükészletet, és gyárts folyékony csokiszószt a maradék táblákból. Mogyorót, gyümölcsöket vagy akár süteményeket belemártva a legegyszerűbb, ám annál népszerűbb házi desszertet készítheted el.

Blog.hu ajánló