Hányszor nyomod meg reggel a szundi gombot? Ez történik a szervezetedben

Elsőre csábító lehet, ám veszélyes játék a szundi gomb.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amióta van mobiltelefonod, jó eséllyel azt alkalmazod ébresztőóra helyett. Nincs is ezzel semmi gond, amennyiben éjszakára kikapcsolod a készüléket, illetve reggel nem használod a szundi gombot.

Bár a szundi gomb elsőre kedves funkciónak tűnik, hiszen ad öt perc haladékot álmos reggeleken, valójában többet ártasz vele, mint gondolod.

Ezért ne használd a szundi gombot!

Ideális esetben nagyjából egy órával a reggeli ébredés megszokott időpontja előtt a szervezet elkezd készülni a felkelésre. Tested hőmérséklete emelkedik, véget ér a mélyalvás ciklusa, és olyan hormonok - dopamin, kortizol - szabadulnak fel, amelyek energiát szolgáltatnak majd a napkezdéshez.

Amikor a csengő megszólal, és te megnyomod a szundi gombot, megzavarod az alvási ciklusodat. Azáltal, hogy adsz magadnak még öt - esetleg még sokszor öt - perc haladékot, újraindítod az alvási ciklust, egy mélyebb alvási fázisba küldöd vissza magad. Vagyis ahelyett, hogy a szervezeted az ébredésre készülne, az ellenkező irányba halad. Ennek eredményét tapasztalhatod, amikor a következő riasztáskor fáradtabbnak érzed magad, mint az előzőnél.

Készíts álompárnát!

Lapozd át az alábbi galériát, és tudd meg, melyik gyógynövény milyen hatással lesz a szervezetedre!

Így készíts álompárnát otthon! Képeken 7 gyógynövény, ami kell hozzá

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így pihend ki magad!

A megoldás egyfelől az lehet, hogy nem használod a szundi funkciót. Másfelől pedig fontos, hogy igyekezz mindig körülbelül ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni - lehetőleg hétvégén is. És nem mellékesen: aludj megközelítőleg nyolc órát. Szervezeted így tudja csak megfelelően kipihenni magát.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük