Éjszaka is bekapcsolva hagyod a telefonod? 2 betegség, amivel számolnod kell
A telefon kék fénye és a belőle áradó sugárzás ártalmas lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan használják vekker helyett a telefonjukat, és mivel az okostelefonok csak akkor ébresztenek, ha nem kapcsolod ki őket éjszakára, egyfajta sakk-matt helyzet áll elő.

Egészségügyi szempontból ugyanis erősen kifogásolható, ha a bekapcsolva hagyott készüléket az éjjeli szekrényen hagyod, netán a párnád alatt tartod.

Alvászavar a kék fény miatt

A fény serkenti a szem hátsó területén, a retinában lévő sejtek működését, amelyek jeleket továbbítanak az agyba. A fényérzékeny sejtek evolúciós szerepe abban áll, hogy tájékoztatják a testet arról, hogy nappal vagy éjszaka van.

Megzavart hormontermelés

Az esti órákban bármilyen szemedbe szűrődő fény gátolhatja az alvást, de a mobiltelefonból kiszűrődő kék színű fény még inkább élénkítő hatással van a szervezetre, mint a villanykörte fehér fénye. Ennek oka, hogy a retina egyes sejtjei fényérzékeny melanopszint tartalmaznak, amely különösen érzékeny a kék fényre.

Hatására csökken a - nyugtató, álmosító - melatonin hormon termelődése, és nő az általában nappali fényben termelődő kortizol, más néven stresszhormon szintje. Ennek eredményeképpen pedig nehezebben jön álom a szemedre, könnyen alakulhat ki alvászavar. Az alvászavar talaján rövid távon olyan problémák jelentkezhetnek, mint például a fejfájás, rossz közérzet, csökkent teljesítőképesség, ingerültség.

Mi a helyzet a TV-vel?

Ha tehát lefekvés előtt könyvet olvasol az éjjeli lámpa fényénél, szervezeted sokkal könnyebben ráhangolódik az éjszakai pihenésre, mint ha a telefonodat nyomkodva hagyod, hogy a kék fény ingerelje a retinádat. Bár a TV is bocsájt ki kék fényt, mivel annak képernyője távolabb van a szemedtől, még mindig ez számít a kisebbik rossznak.

Rákot okoz az elektromágneses sugárzás?

A mobiltelefonok rádióhullámok - egyfajta elektromágneses sugárzás - segítségével kommunikálnak a bázisállomásokkal. Ez nem számít ionizáló sugárzásnak, ami azt jelenti, hogy ellentétben a például a röntgensugárzással, általában nem elég erős ahhoz, hogy atomi szinten befolyásolja a szervezet működését.

A kisebb intenzitású nem ionizáló sugárzás hatásairól mégis évek óta folynak a szakmai viták. A káros hatások beismerése kétségkívül a mobiltelefonok halálát jelentené, ami egyúttal világméretű kommunikációs problémát eredményezne.

Az elektromágneses sugárzás hatása az emberi testre

Az elektromágneses terek biológiai hatásának alapja, hogy minden elektromosan vezető testben, így az emberi testben is áramot indukálnak, megzavarva ezáltal a szervezet szabályozásáért felelős bioáramot.

A biológiai hatások négy csoportba sorolhatóak: hőhatás, ingerhatás, információhatás, szinergetikai hatás.

Országonként eltérő határérték

Hazánkban jelenleg csak a hőhatással kapcsolatban van rögzített határérték: 10 μW/cm². Érdekes belegondolni, hogy az Amerikai Egyesült Államokban ez a szám 3000 μW/cm² - nyilván nem azért, mert az ott élő emberek szervezete nagyobb terhelést is elbír.

Mivel az elektromágneses terek biológiai hatásait mind a mai napig nem sikerült egyértelműen tisztázni, jól teszed, ha igyekszel minimalizálni a téged érő terhelést. Ennek egyik remek módja, ha legalább éjszaka - amikor nyilvánvalóan úgysem használod a telefonodat - kikapcsolod a készüléket.

Ezt is szeretjük