A szorongás, a stressz hatásait, illetve az alvászavart különféle életmódtényezők tovább fokozhatják, így az élelmiszerek is ronthatnak a kellemetlenségeken.
A munkahelyi problémák, az anyagi bizonytalanság, a jövőbe vetett hit megrendülése és még megannyi tényező hozzájárulhat a mindennapos stressz krónikussá válásához. A szorongásnak azonban számos negatív egészségügyi következménye is lehet, okozhat átmeneti alvászavarokat, erős fáradtságérzetet, evési zavarokat, gyomorfájdalmat, de a testi-lelki betegségek kockázatát is megnöveli.
Szorongást fokozó élelmiszerek
Míg a rendszeres testmozgás, illetve egyes tápanyagok, vitaminok, gyógyító hatóanyagok tudatos bevitele csökkenti a stressz érzését és mellékhatásait, mások kifejezetten rontják az állapotot, erősítik a szorongással járó tüneteket, emelik a pulzusszámot, fokozzák az alvászavarokat. Ezeket jobb kerülni, különösen a nagy megterheléssel járó időszakokban.

A hozzáadott cukor az általános szorongást erősíti a vércukorszint hullámzása révén, hangulatromlás, ingerlékenység léphet fel. A süteményektől kezdve a reggeli gabonapelyheken át az energiaitalokig számos ételben kiugróan magas a cukormennyiség.
Fotó: sergeyryzhov / Getty Images Hungary

Bár a gyümölcsökben levő rostok és vitaminok szükségesek a szervezetnek, a rost nélküli gyümölcslevek a cukros italokhoz hasonlóan hirtelen vércukorszint-ingadozáshoz vezetnek. A gyorsan emelkedő és leeső szint fokozza a stresszt és a szorongásos tüneteket.
Fotó: nitrub / Getty Images Hungary

A diétás italok sem jó választások a szorongásra hajlamosaknak. Korábban kimutatták, hogy miután a szervezet az ízérzékelés után várt cukrot nem kapja meg,
étvágynövelő hatással bírnak. Az
aszpartámot pedig kapcsolatba hozták az ingerlékenység, az álmatlanság és a kortizolszint emelkedésével, így a depresszió kockázatát is megnöveli. A koffeintartalom ugyancsak erősíti a szívritmust és a stresszt.
Fotó: Getty Images Hungary

A szószok, ketchupok általában magas cukortartalommal bírnak, a light változatok pedig mesterséges édesítőszerekkel, így a már említett aszpartámmal készülnek, így mindegyik erősítheti a szorongásos panaszokat, valamint az emésztésnek sem tesznek jót. A
házi salsa,
ketchup és zöldségmártás a jó választás helyettük.
Fotó: grandriver / Getty Images Hungary

Napi két-három csésze kávé számos előnnyel bírhat, ám a koffeintartalommal számolni kell annak, aki szorongásra hajlamos, és későn fogyasztva az alvásminőséget is megzavarhatja. Nem árt tudni, hogy a függők számára a hirtelen koffeinmegvonás is hangulatromlással járhat. A cukorral ízesítés sem javasolt.
Fotó: VadimZakirov / Getty Images Hungary

A magas transzzsírtartalmú és hidrogénezett olajokkal készülő ételek is kerülendők, ám a legtöbb feldolgozott élelmiszerben, készételben ott vannak, de még a desszertekben, kekszekben is.
Kutatások szerint ez is növelheti a stressz és szorongás hatását, míg az omega-3 zsírsavak éppen enyhítik a tüneteket, így a halak, a diófélék javasoltak.
Fotó: sergeyryzhov / Getty Images Hungary

Alkoholból már egy kis mennyiség is képes megzavarni az alvásminőséget és megnövelni a pulzust. Cukortartalma a vércukorszintet emeli, hangulatzavarokat generál, erősítheti a szorongásos tüneteket. A mértékletesség fontos, egy pohár italnál több nem javasolt.
Fotó: Bryan Esler / Getty Images Hungary

A fehér lisztekből készült pékáruk és kenyerek egyszerű szénhidrátban gazdagok, és ugyancsak ugrásszerűen emelik meg a vércukorszintet, majd az hirtelen is esik vissza. A teljes kiőrlésű változatok hasznosabbak, mivel kisebb kiingást eredményeznek.
Fotó: Somyot Techapuwapat / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)