Miért okoz erős gyomorfájást a stressz? Nem a magas gyomorsavszint az oka
Stressz során a gyomor jobban fáj, de nem a gyomorsavszint emelkedése miatt.

gyomorfajas-reflux-hasfajas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tartós stressz számos kellemetlen tünetet, nem ritkán gyomorpanaszokat is okoz az ember szervezetében, ezért komoly egészségügyi panaszokkal is összefüggésbe hozták már kockázati tényezőként.

A savas reflux rendkívül sokakat érintő tünetegyüttes, az ezzel kapcsolatosan fellépő panaszok, legfőképp a gyomorfájás pedig nemcsak a csípős és magasabb savtartalmú élelmiszerektől vagy a dohányzástól fokozódhat, de a stresszes helyzetekben is sokan számolnak be az állapot romlásáról. Ezt gyakran a gyomorsavszint emelkedésének számlájára írja, holott az orvosok szerint nem pontosan ez az ok.

Stressz és gyomorfájás

Egy, az Internal Medicine folyóiratban publikált tanulmány szerint egy több mint 12 ezer refluxbeteg körében végzett kutatásból kiderült, hogy az alanyok közel felénél a stressz jelentette a legkomolyabb súlyosbító tényezőt a gyomorpanaszokban. A kutatók azonban rámutattak, ez nem biztos, hogy a savszint mérhető emelkedésének következménye.

Egy, az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint, bár a szorongás során valóban fájdalmasabb tünetekhez vezetett, a termelt sav mennyiségében nem lehetett kimutatni növekedést. Egy másik kutatás ugyancsak megerősítette ezt a feltételezést, a savszint változatlansága ellenére az emberek nagyobb fájdalomról számoltak be.

A kutatók arra jöttek rá, hogy bár a gyomorsav szintje nem módosul, a stresszfaktor olyan változásokat idézhet elő az agyban, amelyek miatt felerősödnek a fájdalomreceptorok, így az ember maga fizikailag érzékenyebbé válik a savra a gyomorban és a nyelőcsőben egyaránt.  

A feszültség a prosztaglandinok termelését is megzavarja, amely hormon többek között a gyomrot is védené a sav hatásaitól, így ez tovább fokozza a kényelmetlenséget. Kimerültséggel társulva még erősebb tünetekhez járul hozzá a szorongás.

Stresszkezelés a kulcs

A megfelelő stresszkezeléssel hatékonyan megelőzhetők vagy csökkenthetők a fellépő fizikai panaszok, továbbá csökkentik a feszültséggel kapcsolatba hozott egészségügyi panaszok, így az irritábilis bél szindróma, az elhízás, a szívbetegségek vagy a depresszió kockázatát. Erre számos lehetőség kínálkozik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Segít a stressz csökkentésében a testmozgás, amely egyrészt csökkenti a kortizol-, másrészt növeli az endorfinhormon szintjét a szervezetben. A tudatosan összeállított, változatos étrend is kulcsfontosságú, refluxbetegséggel kerülendők az erősen fűszeres, csípős, zsíros ételek, a citrusfélék, a csokoládé és a sok koffein is. Az omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek azonban oldják a stresszt, továbbá a zöld és a gyógyteák is javasoltak, a bennük levő polifenolok emelik a szerotoninszintet, az illóanyagok segítenek az ellazulásban.

Az elegendő, jó minőségű alvás, reflux esetén a megemelt párnán fekvés is sokat számít, de néhány relaxációs technika, légzőgyakorlat, jóga, pihentető zene is hatékony. A nevetés valóságos csodaszer ebben is, de a kedves családtagokkal, barátokkal, valamint a házi kedvencekkel töltött idő is természetes stresszoldó hatással bír.

Stresszoldó teák

A gyógynövényekből készült teák oldják a feszültséget, megszüntetik a stresszt.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük