Védik a szívet, és stabilizálják a vércukorszintet: 5 szezonális hazai zöldség és gyümölcs
Sok érv szól amellett, hogy szezonális zöldségeket és gyümölcsöket pakolj a kosaradba. Nemcsak az egészségednek teszel jót, hanem a bolygónak is.

cékla sütőtök
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket a Lidl Magyarország támogatta.

Ma már itthon is egyre többen vásárolnak körültekintően. Gondosan megválogatják, hogy mit tesznek a kosarukba, és a spórolás mellett figyelembe vesznek olyan szempontokat is, hogy az adott élelmiszer mennyire egészség- vagy épp környezetbarát. Sokaknak fontos, hogy amennyire csak lehet, hazai termékek mellett tegyék le a voksukat - és ezzel tulajdonképpen a korábbi két szempontot is ötvözik.

Nemrégiben egy kutatásból kiderült, hogy bár az ár az elsődleges tényező, a magyarok 52 százaléka fontosnak tartja, hogy itthon termelt zöldséget vagy gyümölcsöt vegyen. Amennyiben a fogyasztó az üzletek kínálatában keresi az idénynövényeket, vagyis azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeknek épp szezonjuk van, jó eséllyel kedvezőbb áron juthat egészséges finomságokhoz, vásárlásával pedig egyszerre támogatja a hazai termelőket és járul hozzá a környezet védelméhez is.

A szezonális menő, a helyi frissebb

Minél frissebb a zöldség vagy gyümölcs, annál ízletesebb, és annál több, a szervezet számára értékes tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A helyben termesztett idénynövények esetében jellemzően kevesebb idő telik el a leszedésük és az asztalra kerülésük időpontja között, hiszen az utóbbit nem előzi meg hosszas szállítási procedúra. Az egészséggel kapcsolatban nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a szezonális zöldségek és gyümölcsök nagyobb valószínűséggel növekednek természetes körülmények között, éretten szedik le őket, így az érlelésükhöz nincs szükség mesterséges anyagokra sem.

A helyi termékek előnyben részesítésével csökkenthető a vásárlás szénlábnyoma, mivel nem távoli országokból, adott esetben más kontinensekről importálják őket, amely terheli a környezetet. Ha figyelsz a szezonalitásra, egész évben változatos lesz az étrended. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás az egészséges táplálkozás alapját jelenti, számos úton-módon támogathatja a szervezeted. A legjobb, ha a növények minden étkezésedben helyet kapnak a tányérodon.

A Lidl Magyarország fontos célkitűzésének tekinti a hazai termelők támogatását, a környezet védelmét, illetve a fogyasztók egészségtudatos étkezésének elősegítését. Kiváló minőségű, rendkívül széles, friss zöldség- és gyümölcskínálatában - amellyel 2020-ban és 2021-ben is elnyerte Az Év Zöldség és Gyümölcs Kereskedője díjat az Év Boltja versenyen - hetente már legalább 150-féle zöldség- és gyümölcstermék található meg.

A Lidl áruházakban mindennap gondosan átválogatják, aprólékosan ellenőrzik a zöldség- és gyümölcskínálatot, szezonban pedig hatékony logisztikai rendszerük révén a zöldség és a gyümölcs egyenesen a termőföldről érkezik az áruházak polcaira, így akár már a betakarítástól számított 24 órát követően fogyaszthatják a termékeket a vásárlók.

Tény, hogy az év utolsó és első hónapjai nem arról híresek, hogy az idénynövények széles választékával kényeztetik el az embert, ám ilyenkor sem kell lemondanod az egészséges és színes finomságokról. A következő táplálékok még egymással is jól kombinálhatók, készíthetsz belőlük egyebek mellett melengető krémleveseket és ízletes köreteket is.

Csicsóka

A csicsókát mostanában egyre több háztartás és étterem fedezi fel újra, nem is véletlenül: a sokoldalú zöldség pozitív egészségügyi hatásai kifejezetten meggyőzőek. Gazdag káliumban, ami a vérnyomás szabályozásában és a szív- és érrendszer megóvásában lehet a segítségedre. Szénhidráttartalmának jelentős része nem keményítő, hanem inulin, ez az emészthetetlen élelmi rost táplálja a hasznos bélbaktériumokat, és támogatja a vércukorszint stabilizálását is. A csicsóka a vizsgálatok szerint a vérzsírok szintjére is jó hatással van, csökkentheti a koleszterinszintet. Sokféleképpen elkészíthető, a diétázóknak sem kell félniük tőle.

Sütőtök

A sütőtöknek már a színe is mutatja, hogy karotinoidokban gazdag, közülük a béta-karotin az, ami a szervezetben A-vitaminná alakul, segít az immunrendszer erősítésében, valamint a látásélesség megóvásában. Antioxidáns hatású vegyületei, például a C-vitamin révén szív- és sejtvédő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Alma

Bár az almára nem szokás szuperélelmiszerként gondolni, eleink körében elterjedt volt a mondás, miszerint „napi egy alma az orvost távol tartja”. A gyümölcs, ami egész évben színesítheti az étkezésedet, a vizsgálatok szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kivédéséhez. Emésztéssegítő rostokban gazdag és alacsony glikémiás indexű, így kevéssé emeli meg a vércukorszintet - ez az egyéni érzékenység függvényében változhat.

Káposzta

A többféle színben és formában elérhető káposzta többek között C-, A- és K-vitaminban gazdag, sok benne a bélflórát tápláló emészthetetlen rost. A keresztesvirágú zöldségek különösen ajánlottak az olyan krónikus gyulladással járó állapotok javítására, mint például az ízületi gyulladások vagy az egyes szívbetegségek. Legyen szó fejes káposztáról, lila káposztáról vagy fodros kelről, egészséges, immunerősítő, sokféleképpen elkészíthető választást jelentenek. Itt receptötleteket is találhatsz.

Cékla

Az intenzív színű és ízű, kalóriaszegény, ám rostokban bővelkedő cékla valóságos vitaminbomba. Megsütheted, de dobhatod smoothie-ba is. Az antioxidáns hatású vegyület, a betanin, amelynek a színét is köszönheti, a kutatások szerint mérsékelheti a szervezetben lévő krónikus gyulladást. Napi egy pohár ízesítetlen céklalé pedig csökkentheti az emelkedett vérnyomást. A szénhidrátanyagcsere-zavarral élőknek jó hír, hogy az inzulin- és a vércukorszintet is csökkentheti.  A céklának a levele is fogyasztható, folsavat tartalmaz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne csak zöldségekből és gyümölcsökből válassz hazait!

A feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények, tejtermékek esetében is válaszd a hazait, ha teheted! A hagyományos ízvilágú, sok esetben tradicionális eljárással készülő élelmiszerek beszerzésével a magyar termelőket támogathatod, illetve itt is igaz az, hogy a vásárlásod ökológiai lábnyomát is csökkentheted, ami környezetvédelmi megfontolások miatt lényeges.

Magyar termékekkel nemcsak a piacokon találkozhatsz, hanem az üzletek polcain is, érdemes a csomagolásokat, logókat figyelned. Keresd például a Magyar vagy Hazai Termék védjeggyel ellátott termékeket, illetve a Lidl Magyarország Hazánk Kincsei márkáját. Utóbbi 2017-ben került bevezetésre, teljes egészében magyar márka, a termelés, a gyártás és a fejlesztés is hazánkban történik. Az állandó kínálat részét képező termékek magyar beszállítóktól származnak, a magyar konyha hagyományos magyar ízeit kínálják és tradicionális eljárásokkal készülnek. A választék pedig egyre bővül, ma már mintegy száz termék képezi az állandó és az akciós kínálat részét.

8 étel zsírmáj ellen

A zsírmáj világszerte tömegeket érint. A kezelés és a megelőzés legfontosabb pillére az életmódváltás, a testsúly, a vérzsírértékek és a vércukorszint optimalizálása, mindebben pedig a rendszeres testmozgás mellett a  helyesen összeállított étrend  is döntő szerepet játszik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük