Rákellenes, legyőzi az influenzát és védi a szívet: így vedd magadhoz
Sokan nem gondolják, hogy a hiánya mennyi mindenért felelős.

nagykep?cikkid=168782&kep=influenza-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hidegebb időszakban gyakori vírusos eredetű megbetegedések, náthás tünetek enyhítésére a házipatika jól bevált módszere a fokhagyma. Természetesen nem az erős illat az, ami a vírusokat távol tartja, sokkal inkább a fokhagyma szeléntartalma. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa a szelén további kedvező hatásairól is beszámolt.

Szelénnel a vírusok ellen

A szelén fogyasztásának vannak antivirális előnyei is. 2005-ös felmérések alapján az influenzajárvány Európa azon országaiban volt különösen nagymértékű, ahol alacsony szelénszint jellemző. Magyarország a szelénhiányos országok közé tartozik.

A hazánkra jellemző alacsony szeléntartalmú termőtalaj miatt a természetes források mellett ajánlott a szelén kiegészítő készítményekből történő pótlásáról is gondoskodni. Magas szeléntartalmú étel a brazil dió, a tenger gyümölcsei, a szárnyasok és a vörös húsok.

Fontos a terhesség miatt, és védi a szívet is

A szelén mindkét nem esetében fontos szerepet játszik a termékenység megőrzésében. A várva várt terhesség időszakát megelőzően különösen lényeges pótlásáról gondoskodni, hiánya ugyanis a gyermeknél szívfejlődési rendellenességekhez vezethet.

A szelén szerepe a későbbi életszakaszban is kulcsfontosságú a szívizomzat védelmének szempontjából. Antiatherogén hatásánál fogva növeli a HDL, vagyis a jó koleszterin arányát a vérben. Emellett védelmet nyújt az infarktussal és a szívbetegségekkel szemben is.

A szelén antioxidáns és rákellenes is

A sejteket károsító szabad gyökök fokozott termelődéséhez vezetnek a civilizációs ártalmak. Ilyen a stressz, a szennyezett levegő, a különböző vegyszerek, amelyek akár környezetünkben, akár az elfogyasztott táplálékban találhatóak. A szabad gyökök sejtkárosító hatása a szervezet egészében jelentkezik.

A szívproblémák mellett ilyen lehet a bőrön jelentkező gyulladásos betegség, az agyi területen a stroke, a tüdő területén az asztma. Kialakulhat továbbá diabétesz vagy daganatos elváltozás is. A szabad gyökök ellen az antioxidánsok nyújtanak védelmet. Kevesek által ismert tény azonban, hogy az E- és C-vitaminok mellett a szelén is kiváló antioxidáns.

Segít a fiatalság megőrzésében is

Az antioxidánsok, így a szelén is anti-aging hatásúak, vagyis csökkentik az öregedés jeleit. Egereken végzett kísérletek során a szelénhiányos egyedeken kifejezett öregedést írtak le. Azokban az országokban, mint például Japán, ahol a szelénellátottság jobb, magasabb az átlagéletkor is. A szelén anti-aging összetevője nemcsak késlelteti a sejtek öregedését, hanem agyműködést serkentő hatása is van.

Jó hatással van a termékenységre

A British Journal of Urology folyóiratban korábban közölt kutatási eredmények a vizsgált 64 meddő vagy csökkent nemzőképességű férfi esetében egyértelműen kimutatták, hogy napi 100 mikrogramm szelén három hónapon át történő szedésével javult az ondósejtek vándorlási képessége.

A szakorvos szerint azonban fontos megemlíteni, hogy a szelént csak orvosi ellenőrzés mellett szabad szedni. A megelőzési céllal adott szelén napi dózisa 0,05 milligramm. Bizonyos betegségek esetén ez az adag emelhető, a pontos mennyiség megállapítása minden esetben a doktor feladata.

Ezt is szeretjük