Építi az izmokat, segít a fogyásban: a szejtán tele van fehérjével, és otthon is könnyű elkészíteni
A vegán életmóddal sem kell lemondani a fehérjefogyasztásról.
Manapság egyre többen választják a vegán életmódot, vagyis hogy nem csak a húst, hanem minden állati eredetű összetevőt elhagynak az étkezésükből, legyen szó tejtermékről, tojásról vagy akár a mézről.
Régen nem volt egyszerű helyzetben az, aki teljes mértékben növényi összetevőkből állította össze az étrendjét, de ma ez már nincs így.
Növényi hús? Lehetséges!
A vegánoknak nem kell lemondaniuk sem a finom falatokról, sem a szükséges tápanyagokról, hiszen a boltok polcain rengeteg növényi összetevőből álló, vagy éppen állati eredetű termékeket helyettesítő étel található.
A szójából készült tofu például remek fehérjeforrás, viszont egy másik, kevésbé ismert húspótló is kezd egyre több figyelmet kapni: a szejtán, vagyis a búzahús egyik legnagyobb előnye, hogy még otthon is könnyedén, mindennapi hozzávalókból el lehet készíteni, valamint a szójára allergiások is fogyaszthatják.
A búzasikérből készült „hús” nemcsak az ára és a könnyű elérhetősége miatt vált a vegánok egyik legnagyobb kedvencévé: 100 gramm szejtánban ugyanannyi a fehérje, mint 100 gramm csirkemellben, tehát nem kell erről a tápanyagról lemondania annak, aki a növényi életmódot választja.
Búzahús könnyedén, otthon
A bioboltokban már lehet előre elkészített, sőt még befűszerezett szejtánt is venni, azonban a legolcsóbb megoldás a házi elkészítés. A búzahús megalkotása egyszerű, és a legáltalánosabb hozzávalókból is könnyen kivitelezhető.
Hozzávalók:
- 250 gramm búzasikér (szejtánpor)
- egy csapott kávéskanálnyi szódabikarbóna
- 50 gramm liszt
- só, fűszerek ízlés szerint
- 3 dl víz
Egy nagyobb edénybe rakj fel vizet forrni, majd a száraz alapanyagokat keverd össze először egymással, majd a 3 dl vízzel. Ez a massza összeáll, leválik az edény faláról, és utána formázható úgy, ahogy szeretnéd. Érdemes hengert alkotni belőle, majd kis szeletekre vágni. A szeleteket a forró vízben ki kell főzni, ha felemelkednek a víz tetejére, akkor készen is van a búzahús.
A hozzávalók arányával attól függően lehet trükközni, hogy milyen célra milyen jellegű hús készül: az arányokat ezek alapján érdemes belőni. A több liszt és szódabikarbóna lazább, szárnyasokra emlékeztető húsállagot fog eredményezni, ez főleg a pörköltekhez, brassóiba vagy kirántáshoz ajánlott. A szódabikarbóna elhagyásával egy marha- vagy disznóhúsállagot lehet elérni, ezt a módszert érdemes választani grillezéshez, pácoláshoz.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ahogy az állati húsok, úgy a szejtán íze is főként csak a fűszerezéstől függ, hiszen magában teljesen semleges, talán kicsit az állaga alapján lehet megmondani, hogy nem igazi húsról van szó, hiszen a sűrítési módszerek ellenére is kicsit gumisabb marad a textúrája. Mivel búzasikér a fő összetevője, a szejtán legnagyobb hátránya, hogy gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.
Hamis húsgombóc és szénhidrátmentes pizza: 8 isteni húsmentes ételt mutatunk
Ezeket a fogásokat akkor is szeretni fogod, ha nem mondanál le véglegesen a húsételekről.
Hamis húsgombóc és szénhidrátmentes pizza: 8 isteni húsmentes ételt mutatunk
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- stroke
- szív- és érrendszeri betegség